Гранични полицаи спасиха от измръзване мъж, преминал нелегално границата

Полицаи от Свиленград задържаха вчера трима иранци, преминали незаконно границата. При задържането си те признали, че са тръгнали заедно с още един свой сънародник.

Пред полицаите разказали, че използвали турски каналджия, който ги превел през турско-гръцката граница. Оттам продължили през река Марицакъм България с гумена лодка. Когато наближили брега, единият от тях паднал във водата. Издърпали го на брега, но започнал да замръзва и не можел да се движи. Тогава тримата иранци го изоставили и продължили да се движат. По-късно полицаите намерилия изоставения мъж, веднага му е оказана лекарска помощ. По думите на медиците мъжът е щял да умре, ако не е намерен навреме от граничните полицаи. Той бил открит до дигата на реката в безпомощно състояние, без документи за самоличност.

Сигналът за бежанците е бил получен в ГПУ-Свиленград от местен жител, който забелязал в землището на с.Капитан Андреево три непознати лица. Граничните власти намерили иранците на около 3 км южно от селото. При опита да бъдат спрени за проверка, тримата се разбягали в различни посоки, което наложило граничарите да изстрелят предупредително във въздуха два стоп-патрона. Задържаните не носели в себе си документи за самоличност, но заявили, че са ирански граждани.

Вчера служителите от ГПУ-Свиленград са задържали  и двама иракчани, нелегално преминали  турско-българската граница. За случаите е уведомена районната прокуратура./DarikNews/