Гранични полицаи от ГПУ-Петрич задържаха варненец, опитал да се прибере у нас с откраднат от южната ни съседка трактор

Задържан е и гръцки фермер, който преследвал крадеца през граничната бразда

Вчера в контактния център на ГКПП-Промахон е получена информация от гръцката гранична полиция за откраднат трактор в с. Акритохори, обл. Серес, който най-вероятно ще бъде прекаран незаконно през държавната граница в България. Граничните полицаи от ГПУ-Петрич веднага предприели мерки за преграждане на направленията за движение на наша територия, познавайки черните пътища в подножието на Беласица. Малко по-късно в района на местността “Папреница” – на 1000 м югоизточно от Петрич, граничен патрул забелязал и спрял за проверка трактор без регистрационни табели, който отговарял на описанието, дадено от гръцките гранични власти. Машината била управлявана от Р.Г. /35 г./ от Варна. Мъжът е задържан. Той признал, че взел трактора от гръцки фермер, който му дължал 1000 евро за положен труд. Варненецът казал, че работел в гръцката ферма и след като няколко пъти си искал парите, решил да задигне трактора като компенсация. Граничните полицаи установили, че Р. Г. вече няколко пъти е бил регистриран за кражби.
При проверка на линията на държавната граница за установяване точното място на преминаване на трактора, друг граничен патрул задържал 29-годишен гръцки гражданин, управляващ лек автомобил пикап “Нисан”. Той преминал незаконно с автомобила си държавната граница в района. Мъжът обяснил, че преследвал трактора си и бил категоричен, че за първи път вижда крадеца.
За случая е уведомена районната прокуратура в Петрич. Срещу Р.Г. са заведени заявителски материали по чл.279 /незаконно преминаване на държавната граница/ и чл.194 /кражба/, а срещу гръцкия гражданин – по чл.279 от НК. Работата по случая продължава.