Гранични полицаи задържаха турски гражданин при опит да напусне страната с швейцарски паспорт

Вчера на ГКПП – Аерогара София за излизане от страната с полет за Цюрих се явил чужд гражданин, който представил швейцарски паспорт. Граничният полицай се усъмнил в идентичността на приносителя с човека от снимката на паспорта. Извършена е допълнителна експертна справка, която установила, че паспортът е оригинален, но приносителят и мъжът на снимката не са едно и също лице. Граничните полицаи установили, че пътникът е турският гражданин М. Х./26г./. Той е влязъл с турския си паспорт през ГКПП – Малко Търново с туристическа виза.
С 26-годишния мъж пътувал и чичо му, 58-годишният Ч.О, притежаващ документ за бежанец, издаден в Швейцария. Граничните полицаи разкрили, че швейцарският паспорт е на сина на Ч.О. 58-годишният мъж го донесъл на племенника си, заедно с диоптричните очила на сина си, за да бъде приликата със снимката по-достоверна.
Двамата турски граждани са задържани. По случая е образувано бързо производство. Швейцарският паспорт и очилата са иззети като веществени доказателства. След приключване на полицейското производство на турския гражданин  М. Х. ще бъде наложена административна мярка принудително отвеждане до границата и забрана за влизане в Република България за срок от 5 години.