Гранични полицаи задържаха издирван от Интерпол македонски гражданин и ливанец с чужд паспорт

Македонецът е задържан при опит да влезе в страната ни през граничен пункт Станке Лисичково, а ливанецът – на Летище София

Вчера при контрол на втора линия на ГКПП – Станке Лисичково гранични полицаи задържаха 46-годишния македонски гражданин С.А. След извършването на допълнителни справки и експертизи граничните служители установили, че македонецът се издирва от Интерпол – Германия – Висбаден. С.А. има влязла в сила присъда – 15 години лишаване от свобода, за грабеж и използване на чужда самоличност. Той е задържан за 24 часа в Граничното полицейско управление – Благоевград. Случаят е докладван на окръжната прокуратура и са предприети процедурите по придвижване на Европейската заповед за арест. Подготвя се искане за постоянна мярка „задържане под стража с цел екстрадиция”.
На ГКПП – Аерогара София при излизане от страната с полет за Берлин вчера е задържан ливанският гражданин М.Ф./24г./. Той представил за обработка германски паспорт, но граничните полицаи установили, че ливанецът е задържан на българо-турската граница на 29 октомври миналата година. Тогава той е отведен в дома за настаняване на чужденци в Бусманци, откъдето е поискал статут за бежанец в Държавната агенция за бежанци /ДАБ/. На 21 декември му е издадена регистрационна карта за чужденец и е настанен в квартира към ДАБ. По първоначална информация ливанецът е получил чуждия паспорт от свой сънародник. Работата по случая продължава.