Граничен полицай задържан на ГКПП-Силистра

Заедно с двама румънски колеги, срещу подкуп те осигурявали безпроблемно пренасяне  на забранени стоки през границите на двете страни

Тримата гранични полицаи са задържани в рамките на международна операция, проведена на 19 декември. Акцията е протекла под ръководството на заместник градския прокурор на Софийска градска прокуратура Роман Василев на територията на ГКПП-Силистра с участието на прокурор от СГП, Румънската прокуратура, служители на дирекциите “Вътрешна сигурност” и “Инспекторат” при МВР. Двамата служители на румънската гранична полиция и полицаят от ГД “Гранична полиция” – МВР са задържани по време на вземане на подкуп.
В хода на проведените процесуални действия е изяснено, че след предварителна договорка, през периода септември – декември 2009 г. на територията на ГКПП-Силистра тримата многократно са искали и вземали различни суми в евро от преминаващи граждани през пункта. Срещу това граничните полицаи  осигурявали безпроблемното превозване на забранени стоки през границите на двете страни.
Те са задържани в качеството им на длъжностни лица по време на изпълнение на служебните им задължения при условията на продължавана престъпна дейност, с две и повече деяния.
Служителят на ГДГП-МВР М.М. /48 г./ е в системата на МВР от 20 години, като през това време е заемал различни длъжности. С действията си е осъществил състава на престъпление по чл. 301, ал.1, пр.1 и 2 вр. чл.26, ал.1 НК.