Гражданска защита – обстановката на територията на страната, инциденти, бедствия, свлачища,

bulgarian

ИНЦИДЕНТИ С ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР

Област Монтана
Община Бойчиновци
На 08 декември към 13:00 часа е получен сигнал за потушен пожар в училището на село Громшин, възникнал през нощта. От РС „ПБС” – Монтана е поискано съдействие за обезопасяване на сградата на училището. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е оградила със сигнална лента сградата.Училището е заключено и е организирана охрана от община Бойчиновци.
Пострадали няма.

ИНЦИДЕНТИ С ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР

Област Бургас
Община Айтос
На 08 декември към 09:16 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за катастрофа между цистерна и лек автомобил по пътя между село Садиево  и  Айтос.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности”-Айтос, към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е оказала съдействие на „КАТ” по изтегляне на цистерната и автомобила. Същите са транспортирани до Айтос.

Община Бургас
На 08 декември към 19:12 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за счупен живачен термометър в частен дом на ул. „У. Гладстон” № 104 в Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” – Бургас към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е събрала живака и е обработила мястото.
Пострадали няма.

Област Враца
Община Мездра
Към 22:24 часа на 8 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за ударил се в стълб лек автомобил в района на село Зверино. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Враца е установила, че пострадалият човек е изваден от екип на ЦСМП – Враца и Пътна полиция – Мездра. Катастрофиралият автомобил е изтеглен от пътното платно и не пречи на преминаващите МПС. Железният стълб е счупен на две, за което са уведомени „Електроразпределение” – Мездра.

Област Добрич
Община Добрич
Към 12:12 часа на 8 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за разлято машинно масло в района на бензиностанция „Виста – ойл” в кв. „Рилци”- Добрич.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Добрич e обработила и е почистила петното.

Област Кърджали
Община Кърджали
На 08 декември към 13:05 часа е получен сигнал от гражданин за усещане на остра задушлива миризма на сяра в района на ул. „Бистрец” № 23 в Кърджали.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Кърджали при първоначално замерване отчита стойности на серен диоксид от 1,2 до 1,4 г/куб.м, при алармен праг от 0,5 г/куб.м. При повторно замерване от „ОЦК – АД” – Кърджали, след отминаване на замърсяването, отклонение от допустимите норми не е констатирано. Предупреден е  оператора на комбината.
Пострадали няма.

Област Монтана
Община Монтана

Към 13:55 часа на 8 декември е получен сигнал от гражданин за счупен живачен термометър  в ж.к. „Плиска”, бл. 3, вх. Г, ап. 37 в Монтана. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е събрала живака и е обработила мястото.
Пострадали няма.

Област Разград
Община Лозница
Към 12:26 часа на 8 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за счупено стъкло, и остра миризма на амоняк в района на „Консервен комбинат и хладилник” на ул. „Дружба” № 26 в град Лозница.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Разград е направила замерване до обекта на предприятието – 2 млг/куб.м, на входа на амонячно компресорния цех – 3 млг/куб.м. и  в самото помещение на цеха – 15 млг/куб.м. Предприето е проветряване на помещението и тампониране около вентила изпускащ амоняк. След проветряването и контролните измервания,  стойностите са под допустимите норми.
Пострадали няма.

Община Разград
Към 19:17 часа на 8 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за товарен автомобил излязъл от пътното платно между селата Благоево и Ломци.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Разград е установила на място, че водача на товарния автомобил, мъж на 61 г. леко е пострадал. Оказана му е първа помощ на място от екип на ЦСМП – Разград. Товарният автомобил е обезопасен и се намира извън пътното платно, където не пречи на движещите се МПС.

Област Русе
Община Русе
На 08 декември към 14:54 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за счупен живачен термометър на ул. „Рига” № 10, бл. „Феникс”, вх. Б, ет. 14, ап.5 в Русе.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Русе е събрала живака и обработила мястото.
Пострадали няма.

Област Софийска
Община Столична

Към 14:10 часа на 8 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за ПТП с двама пострадали по пътя между София – Самоков в района на село Долни Пасарел.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” – Н. Габровски към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Софийска на място е установила, че екип на ПБС е извадила пострадалите от автомобила.

Област Стара Загора
Община Стара Загора

На 08 декември към 08:10 часа е получен сигнал от гражданин за ПТП, между пет леки автомобила и един товарен автомобил в района на село Ракитница.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Стара Загора е оказала съдействие на РПУ – Стара Загора и е изтеглила автомобилите на безопасно място. Пътното платно е разчистено и освободено за движението на МПС. В инцидента няма жертви.

ДРУГИ

Област Варна
Община Долни чифлик

На 09 декември към 00:07 часа е получен сигнал от РЦ – 112 за жена, отклонила се от главния път, при което се е  изгубила между селата Ново Оряхово и Шкорпиловци.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Варна съвместно с РПУ – Варна са намерили жената в добро състояние.
Пострадали няма.

Област Плевен
Община Червен бряг

На 08 декември към 07:30 часа е постъпило искане от „ЧЕЗ – България” за отстраняване на изсъхнала топола в района на село Реселец, представляваща опасност за електропреносната мрежа.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Плевен е отрязала и премахнала дървото.
Пострадали няма.

Област Пловдив
Община Пловдив

Към 10:00 часа на 8 декември е постъпило искане на кмета от район Северен – Пловдив за премахване на изсъхнала топола на ул. „Момчил Войвода” № 7. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пловдив на място  е установила, че е необходимо по – висока автовишка и не е отстранила тополата. Уведомен е кмета на район Северен – Пловдив.

Област Разград
Община Самуил
Към 17:17 часа 8 декември е получен сигнал от РЦ – 112 за три изгнили тополи в района на полицейския участък, които представляват опасност за жилищните постройки. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Разград е констатирала, че в момента няма опасност от падане на дърветата. Уведомен е специалиста по „Гражданска защита ” на община Самуил за създаване на организация по премахването им.

Област Хасково
Община Хасково
Към 11:05 часа на 8 декември е получен сигнал за пропаднала подпорна стена на ул. „Банска” до училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Хасково. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Хасково е разчистила пътното платно и е обезопасила района.
Пострадали няма.