Горска ягода, плюскавица, планици— Fragaria vesca L. Сем. Розоцветни — Rosaceae

Разпространение. Расте из цялата страна по горите, по­ляните и храсталаците до 1200 м н.в.

Описание. Многогодишно тревисто растение, образуващо пълзящи стъбла (столони), дълги до 20 см. Коренът е влакнест, с множество тънки коренчета, обикновено хоризонтален. Листата се състоят от три яйцевидни назъбени листчета с дълги дръжки. Както стъблото, така и листните дръжки са рядко окосмени. Цве­товете са бели, с петлистна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки и плодници. От разрастването на цветното легло се обра­зува сочен, месест лъжлив плод (лъжеягода) с червен цвят и силен приятен аромат. По неговата повърхност са враснати плодчетата на ягодата — дребни семенца. Медоносно растение.

Използуваема част. Листата на горската ягода заедно с дръжките. Берат се, докато са още зелени, веднага след приби­рането на плода. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсу­шените листа са със светлозелен цвят, без миризма и със слабо гор­чив вкус. Билката се опакова в чували или бали. Допустима влаж­ност 12%. Изнасяна билка.

В медицината се употребява и градинската ягода (Fragaria anannasa Duck.), чиито листа са по-едри, както и плодовете, които имат по-слаб аромат. Берат се също листата, но без дръжките. Сушат се по същия начин. Билките се запазват в сухо, сенчесто и проветриво помещение.

Химичен състав. Листата съдържат следи от алкалоиди, витамин С, дъбилни вещества, флавоноидите кверцетин и кверпи-трин, силициева киселина и др. Плодовете на ягодата съдържат витамин С и В, провитамин А, плодови киселини, дъбилни веще­ства, антоцианови съединения, етерично масло, ароматни естери, фосфорни соли, захари и др.

Лечебно действие и приложение. В експерименти отварата на листата понижава кръвното налягане, усилва ам­плитудата на сърдечните съкращения и съкращенията на муску­латурата на матката, разширява периферните кръвоносни съдове.

В българската народна медицина билката се употребява при главоболие, маточни кръвотечения, кожни обриви, възпаления на стомаха и червата, пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката. Външно се прилага за лапи при хемороиди. Плодовете се вземат при малокръвие, неврастения и при същите заболявания, посочени по-горе.

Начин на употреба. 2 супени лъжици листа от горската ягода се заливат с 500 г вряла вода и сс оставят да киснат 2 часа, Запарката след прецеждане се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.