Гонят от Пазарджик рейсовете на Батаклиев

bataklievВсеки е в правото си да се излага дори в националните медии, отсече в едно изречение кметът на Пазарджик Тодор Попов. Репликата му беше по адрес на пловдивския бизнесмен Ангел Батаклиев, който обвини градоначалника в изнудване и обеща при разтрогване на договорите с неговите фирми грандиозен корупционен скандал. Транспортният бос размаха две фотокопия на есемеси, изпратени според него от телефона на Попов. Те гласят съответно „До обяд утре ми изпрати 10 пури да ги почерпя“ и странното „Как си, палавницата ми“. Според Батаклиев 1 пура била равна на 10 хиляди лева, а странният въпрос всъщност означавал „Какво става с рушвета“.
Кметът Попов категорично отказа да коментира съобщенията и подмина въпросите с усмивка. Той бе подкрепен и от администрацията си, която риторично попита защо Батаклиев показва чак сега есемеси от миналия декември. „Винаги съм бил принципен и последователен в отношението си към двете транспортни фирми на пловдивския бизнесмен. Спазвал съм договорите и съм дал всички необходими шансове на превозвачите“, каза още Попов. Кметът бе категоричен, че се е съгласил с намаляване на курсовете с една трета спрямо договора, за да облекчи дейността на двете транспортни дружества. 
„Никан Лайн“ и „Никан Лайн Груп“ поеха автобусния транспорт в Пазарджик преди година и половина. Шефът им Ангел Батаклиев обвини община Пазарджик, че са го проверявали от януари до октомври т.г. по отменената стара транспортна схема, а не по новата, приета това лято. Преди седмица кметът Тодор Попов информира областния управител д-р Дончо Баксанов, че общественият превоз с автобуси в Пазарджик трябва да бъде възложен на друга фирма за 6 месеца без конкурс, и посочи датата 12 декември. В същото време той внесе две искови молби към фирмите на Батаклиев в съда за завеждане на дела и изплащане на неустойки от близо 550 хил. лева. Кметът Попов бе категоричен, че е изплатена и държавната субсидия на фирмите на пловдивчанина, като призна, че част от нея е предоставена, след като са блокирани сметките й.
От този петък ще има нов обществен превозвач, който да поеме обслужването на транспортната схема на мястото на двете фирми на Батаклиев, обяви кметът Попов. Той призна, че е много вероятно това да е пловдивската „Хеброс бус“. Той вече е изпратил уведомление до фирмите на Батаклиев за предсрочно прекратяване на договора. „Направих компромис и с моя заповед намалих курсовете, но това нищо не подобри“, подчерта Попов. Господин Батаклиев или нямаше желание да изпълнява задълженията си, или не искаше, което е по-обидно, но е крайно неприемливо за гражданите“, добави той. Попов дори канил два пъти това лято Батаклиев на разговори. След хилядите обещания обаче търпението на кмета се изчерпало.
Борислав Петров

в-к Стандарт