Гонят митничарката на Джими и Пурата

mitnicaЛегенда за митниците си отива. Първата служителка, спомената официално в доклад на антимафиотите от НСБОП, напуска сладката служба. Но вместо да влезе зад решетките за престъпления, тя е съкратена заради закриване на щата.
Бившата шефка на митническото бюро „Аерогара“ Боряна Емилова е част от общо 104 служители, чийто места бяха зачеркнати от новия устройствен правилник на Агенция „Митници“. „За последно Емилова е заемала щат на главен инспектор в агенцията“, уточниха за „Стандарт“ вчера от митниците. Общо 17 души от митническото бюро „Аерогара“ също се разделят с работата си. Емилова попадна в доклад на НСБОП до президента Георги Първанов през 2003 г. веднага след взрива срещу известния цигарен контрабандист Иван Тодоров-Доктора. Освен Емилова в доклада фигурираше и тогавашният шеф на бюрото „Илиянци“ Чавдар Кънев, който по-късно е преместен в Регионалната митническа дирекция в София.
В доклада за контрабандните канали Емилова си партнираше с името на шофьора си по това време Георги Георгиев-Пурата. Според антимафиотите скандалният митничар, който преди година бе отвлечен и се освободи срещу половин милион евро, изпълнявал поръчки на изчезналия Мето Илиянски, убития половин година по-късно Косьо Самоковеца и дясната му ръка по това време пловдивчанина Цецо Хафти. По това време Жоро Пурата е разследван от НСБОП за участие в канали за нелегален внос на компютри и джиесеми. В края на 2003 г. един след друг са пребити шефката на митническото бюро в Суходол Наталия Даскалова и компютърният експерт от бюрото на аерогара София Румян Теохаров, чиято кола по-късно е взривена. Тръгва мълва, че Пурата поръчва побоите, които са извършени от висаджии, за да овладее сам контрабандните канали. И двамата пребити митнически служители твърдят в полицията, че подозират колегата си Георги Георгиев като поръчител на агресията срещу тях. Пурата е разпитван в полицията, но обвинение така и не му е повдигнато.
Точно заради Пурата тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов твърди, че от съда пускат разследвани от полицията, макар да има безспорни доказателства, че те са престъпници. Твърди се, че криминалистите откриват по ръцете на Георгиев следи от барут дни след взрива на колата на митничаря Теохаров. За разлика от колегите си Боряна Емилова така и не може да се сдобие с прякор през годините. Факт е, че през цялото време тя безучастно гледа как официалният й шофьор Пурата заедно с Джими и Иво Разложки-Тихия въртят контрабандата на мобилни телефони, лаптопи, компютърни части, хардуер и китайски стоки през митницата. Всъщност един от най-големите удари срещу контрабандата е дело на сегашния шеф на митниците Ваньо Танов. Тогава генералът оглавява ГДБОП и разбива схема, чрез която са печелени по 5 млн. евро годишно.
Вносителите плащали за вноса на електроника по 11 лв. за килограм. Седмично през аерогарата минавали между 10 и 12 тона, предимно китайски ментета „Найки“, „Адидас“ и „Пума“. 30 на сто от печалбата отивала в ръцете на Пурата и Джими.
През 2006 г. лъсва, че проверки за съучастие на двамата в канал за контрабанден внос на мобилни компютри са спирани с мотива, че те са нещатни сътрудници на Икономическото направление на СДВР. По случая за „полицейски чадър“ започна проверка от Военна прокуратура, а шефът на Икономическото направление Ангел Апостолов е понижен да работи в столичното III РПУ.
Пред очите на Емилова през 2005 г. Георгиев ползва 303 дни болничен и 57 дни отпуск и отсъства 100 дни през 2006 г., сочи проверка на Агенция „Митници“. Пурата и Джими карат луксозни автомобили като БМВ, „Мерцедес“, „Ламборгини“ и „Мазерати“, макар официално да получават заплати по 300 лв.
Едва през октомври 2006 г. срещу Пурата и Джими започва дознание за злоупотреби в особено големи размери, както и за документни измами с митнически декларации.
Боряна Емилова се изплъзва от проверки и разследвания. През 2006 г. обаче започва проверка на доходите й заедно с още 58 нейни колеги. Справка от парламентарната комисия за борба с корупцията за проведените данъчни ревизии за периода 2000-2005 г. сочи, че митничари със заплати от по 300-400 лв. са харчили нашироко. Те обявявали, че взимат по 1300-2300 лв. на месец заеми от близки и приятели. За да докаже произхода на доходите си, Боряна Емилова също декларира, че има 40 бона борч към сестра си, като част от парите е превеждала по банкови сметки в чужбина. „Още хора с прякори ще си отидат“, заявиха от Агенция „Митници“. Сред тях ще бъдат и двама от близките на Емилова и Пурата – Ивайло Разложки-Тихия и Милко Кaраджов.
Димитър Илиев

в-к Стандарт