Голяма част от бизнесът в България изпитва трудности заради кризата

Бизнес, БългарияВ момента две трети от активно работещите фирми в България изпитват значителни затруднения в дейността си, както и сериозни нарушения в баланса на финансовите си потоци, показва анализ на BusinessForSale.BG – дъщерно дружество на компанията за недвижими имоти Бългериан пропертис.
Най-засегнатите сектори са строителството, индустриалното производство, продажбите на автомобили и други транспортни средства. Секторът на недвижимите имоти преживява тежки месеци с драстично намален брой на сделките и падащи цени. Търговията с луксозни стоки е почти напълно замряла.
Дори и заведенията, които доскоро се считаха за по-малко подвластни на кризата, са загубили значителен процент от оборотите си и все по-малко клиенти ги посещават. Хотелиерите отчитат по-малка заетост и очакват тежък зимен сезон, заради тотално загубения пазар във Великобритания и намалените покупателни способности на всички останали туристи.
Анализът показва, че най-сериозни негативи от кризата търпят големите фирми, с най-широко разгърнат бизнес, а малките им конкуренти са в относително по-добро финансово състояние, заради ниските си разходи и по-оптимизирани структури.
Заключението на специалистите от BusinessForSale.BG е, че огромна част от бизнес-предприемачите в България не разполагат с достатъчно опит и не са очаквали подобно негативно развитие, поради което са били заварени от кризата неподготвени. За съжаление, много от българските фирми няма да устоят на предизвикателствата и ще бъдат принудени да затворят или да фалират.
Пътищата за излизане от създалата се ситуация фирмите трябва да търсят в две основни посоки – иновации и промяна в бизнес моделите, отчитайки промените в поведението на потребителите си. Когато това е невъзможно следва да се търси продажба на предприятието.
Актуално.ком