Главният секретар на президента на Републиката изпрати писмо до председателя на парламента

Президентът Георги Първанов посети днес Петрич, където беше гост на двадесетото издание на пролетния празник Цветница.

В отговор на журналистически въпрос във връзка с предстоящото разглеждане в парламента на искането за отстраняване на държавния глава, президентът Първанов посочи, че е запознат с мотивите, но ще ги коментира, когато бъдат дебатирани в парламента и обосновани в изказванията на депутатите.

Според държавния глава мотивите за неговото отстраняване се очертават като единствената възможна антикризисна мярка и единствен документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери Борисов, Костов, Сидеров и Янев.

Президентът Първанов подчерта, че управляващите осем месеца не са намерили време, сили и експертен ресурс, за да се обединят около най-необходимите, належащи, неотложни мерки за изхода от кризата и за по-поносима социална цена на тази криза.

„В момента правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки”, каза президентът и добави, че те се работят в тесен експертен кръг, към който от време на време се включват синдикати и работодатели с ценни и разумни предложения.

Президентът подчерта, че са загубени осем месеца, които са фатални за голяма част от бизнеса и за населението. „Това е големият проблем на България, а не имитационните действия по линия на отношенията между институциите”, каза държавният глава.

По повод промяната в текста на Закона за наркотичните вещества, публикуван в “Държавен вестник”, президентът каза, че е възложил проверка на своя юридически екип и посочи, че ще коментира по-обстойно, когато има окончателните резултати от нея, както и отговора на парламента, но посочи, че този случай е прецедент в историята между институциите.

С една редакция, която по същество променя закона, не просто е прескочен президентът, но и самият парламент, подчерта държавният глава и посочи, че това може да се тълкува и като нарушение на Конституцията. Президентът изрази надежда този въпрос да бъде своевременно изчистен, за да се избегне напрежение и да не се допускат в бъдеще подобни случаи.

По повод междинния доклад на Европейската комисия президентът Първанов подчерта, че съдебната реформа трябва да стане с активното участие на самата съдебна власт и с максимално съгласие в парламента, защото става дума за реформи, които трябва да работят години със съгласието на всички институции. Държавният глава припомни, че преди известно време беше обсъдена възможността съгласие по въпроса за реформата на съдебната система да бъде постигнато в рамките на Консултативен съвет по национална сигурност, но при така стеклите се отношения между институциите провеждането на този форум може би ще се забави. Според президента е логично да се попита и Конституционния съд докъде може да се стигне и дали е необходима и възможна ли е промяна в самата Конституция.

Според президента Георги Първанов експертите трябва да се произнесат във връзка с евентуални промени в квотния принцип на Висшия съдебен съвет. „Ако някой иска да сведе съдебната реформа до смяна на Висшия съдебен съвет, това не е нито амбициозно, нито много перспективно”, подчерта държавният глава.