Главният секретар на МВР ще участва в заседание на SEPCA в Хърватска

Главен комисар Калин Георгиев и председателят на Асоциацията на директорите на полицията от Югоизточна Европа Златко Милетич ще подпишат Меморандум за разбирателство

Заседанието на SEPCA се провежда в Опатия, Република Хърватска, от утре до 16 април. В рамките на форума главен комисар Калин Георгиев е упълномощен от министър Цветанов да подпише Меморандум за разбирателство между асоциацията и българското вътрешно министерство. Документът е поредна стъпка в задълбочаването на регионалното полицейско сътрудничество в разследването и противодействието на организираната престъпност. Своя подпис под него ще положи и президентът на асоциацията Златко Милетич, директор на полицията на Федерация Босна и Херцеговина.

Припомняме, че SEPCA e основана през януари 2002 г. в град Пула, Р Хърватска, с подкрепата и съдействието на Канадското правителство, представено от Канадската агенция за международно развитие и Кралската канадска конна полиция. Същинската си работа организацията стартира през март 2003 с активен обмен на информация по линия на операция “Сабя”, която завърши с разбиването на Земунския клан в Сърбия.