Главният секретар на МВР Калин Георгиев посети ГКПП – Калотина

От утре Шенгенска комисия ще оценява сухопътните ни граници

Главният секретар на МВР Калин Георгиев посети днес ГКПП-Калотина. Заедно с директора на ГДГП старши комисар Захарин Пенов те провериха готовността на пункта за започвещата утре оценка по Шенген в областта „Сухопътни граници”.
От началото на тази година на ГКПП-Калотина са изградени нови терминали за гранична проверка на пътници по международни автобусни линии. На една линия се извършва контролът от гранични полицаи и митничари. Изградени и оборудвани са нови помещения за контрол на втора линия. Осигурен е достъп за използване на системата IFADO, най-богатата база данни на страните от Европейския съюз, съдържаща информация за защитните знаци и възможните фалшификации на документите за самоличност. На граничния пункт са обособени помещения за задържани и за лица, търсещи убежище, оборудвани с видеонаблюдение.  Патрулите в дълбочина на граничната зона, която вече е 30 км, разполагат с мобилни устройства за граничен контрол.
Със съдействието на областната управа е ремонтирана инфраструктурата на пункта – сгради, нова маркировка, осветление, табели.
Министерството на транспорта е извършило ремонт на сградата и инфраструктурата на жп гара Калотина. Там и на жп гара Драгоман е изградена система за видеонаблюдение. Извършена е промяна в разписанията на пътническите влакове с цел създаване условия за прилагане на технологичен ред за граничен контрол съгласно шенгенските изисквания.