Германски експерти за убийството на Боби Цанков

Политологът  Хайнц Брам и бившият дипломат Клаус Шрамайер са категорични: битката срещу престъпността в България ще трае дълго – години, десетилетие дори. Според Хайнц Брам правителството на Бойко Борисов понякога се е самозаблуждавало:

„Това правителство сякаш си мислеше, че с един удар ще върне спокойствието в страната и престъпниците така ще се стреснат, че ще се мотаят само по кафенетата, скърбейки по някогашните хубави за тях времена. Това няма как да стане!“, казва германският политолог Хайнц Брам, който наблюдава положението в страната от години насам.

Борисов – зависим от миналото си?

Бившият дипломат Клаус Шрамайер, който е бил заместник-посланик в България, побърза да уточни, че убийството на Боби Цанков може и да е първото, откакто управлява правителството „Борисов“, но иначе: „Това не е първото убийство, а само едно от цяла поредица от 150-200 поръчкови убийства през последните 20 години. Не може да се очаква, че в рамките на пет месеца Бойко Борисов ще измъкне страната от блатото, в което беше затънала. Така че аз не бих отправял упреци към правителството заради вчерашното убийство. Бих изчакал да видя колко бързо ще бъде разнищен случаят“, казва бившият германски дипломат Клаус Шрамайер.

Политологът Хайнц Брам не се съмнява в добрата воля на правителството да се справи с престъпността, само че: „То се захвана с прекалено много неща: ловът на вещици спрямо предишното правителство продължи прекалено дълго, към това се прибавят и икономическите проблеми на страната. Сега управляващите се захванаха с престъпността, но тази борба ще продължи много, много дълго“, прогнозира Хайнц Брам.

Бившият диполамт Клаус Шрамайер също не се съмнява в добрата воля на правителството да овладее престъпността в страната. Според него обаче въпросът е доколко му е „позволено“ това: „Така всъщност стигаме до въпроса за зависимостта, в която се намира Бойко Борисов заради миналото си. Това е много трудно да се прецени“, казва Клаус Шрамайер.

„Правителството има нужда от кредит на доверие“

Какво означава според него „зависимост“? „Борисов е поел определени задължения спрямо хора, които са го подкрепяли. Той не е човек, паднал от Марс, озовал се изведнъж в България. Не е човек без предистория. Знаем за някогашната му охранителна фирма, която беше доста известна. Говори се и за други познанства в миналото му. Много странен е и фактът, че назначи Божидар Димитров за министър“, казва бившият германски дипломат Шрамайер.

И той, и политологът Брам обаче настояват да не се избързва с изводите, защото – първо – правителството на Бойко Борисов има нужда от кредит на доверие. И второ: „Трябва да сме наясно, че има нужда от доста работа и от много действия на полицията, докато се стигне до малко повече спокойствие в страната“, казва Хайнц Брам.