Германската мечта: по-малко стрес

Това, което си пожелават германците за 2010, е най-вече по-малко стрес и повече време за семейството. Нищо чудно с оглед на факта, че в сравнение с данните отпреди 2 години броят на стресираните се е увеличил значително.

Според изследването, проведено от института „Форса“, особено стресирани са хората между 30 и 44-годишна възраст – предимно от напрежението около работата и опитите за успешно справяне и със служебните, и със семейните ангажименти, както и от финансови грижи. „В тази фаза от живота всичко се струпва наведнъж: кариерата, децата, къщата. И често е трудно да успееш с всичко“ – казва психологът Франк Майнерс. По повод трайното натоварване, което може да разболее, той отправя следното предупреждение: „Балансът между служебното натоварване и възможността за почивка в семействата е важна за запазването на дееспособността“.

Страхове и намерения

В сравнение със сходно проучване, направено през 2008 година, сега грижите за здравето и семейните проблеми играят една значително по-голяма роля. „Преди две години всеки трети се чувстваше под стрес, докато сега – почти всеки втори“, казва Майнерс. Източниците на стреса са и в получаваното възнаграждение – докато при хората с по-ниски доходи преобладават грижите за здравето и финансовите тревоги, при тези с по-високите доходи проблемите идват от службата и от семейните ядове. Най-големи опасения, че могат да изгубят работата си, имат хората със средни доходи.

Съгласно проучването всеки втори от запитаните би искал да се храни по-здравословно. Повече мъже отколкото жени биха искали да се преборят с увлеченията си по телевизията, алкохола и никотина. Във връзка с успешното приложение на добрите си намерения над половината от запитаните заявяват, че обичайно остават верни на решенията си от миналата година по повече от три месеца или пък ги спазват и до днес.

Топ 10 на желанията

За целите на проучването са били анкетирани 3 000 души в цяла Германия. А класацията на добрите намерения изглежда така: на първо място – с 59 процента – е желанието за по-малко стрес, 51 процента искат повече време за семейството и приятелите си, 50 процента си поставят за цел да спортуват редовно. В първата десятка на желанията са още: повече време за себе си, по-здравословно хранене, отслабване, по-икономично отношение към парите, по-малко гледане на телевизия, по-малко алкохол, отказ от тютюнопушенето./Deutsche Welle/