Германия сдава позиции

Германия губи славата си на еко-лидер. Съгласно индекса за защита на климата на организацията „Джърмануоч“ федералната република е слязла от пето на седмо място. Най-предна позиция заема тази година Бразилия.

Бразилия е тази година първа, но въпреки това едва на четвърто място, което се дължи на факта, че местата от първо до трето не са раздадени. „Отново никоя държава не е поела по пътя на избягването на опасните изменения в климата“ – заяви експертът по опазване на климата Ян Бурк. Нито една държава не е подготвена за задачата да се задържи глобалното затопляне на Земята значително под 2 градуса.

Водеща в Европа е Швеция

В Европа на по-предни места от Германия са Швеция и Великобритания. Швеция винаги е имала особено добри позиции, но сред индустриалните държави Германия беше водеща само допреди година – тогава под въздействието на програмата за опазване на климата на голямата коалиция. Сега експертите виждат отстъпление. „Най-вече при приложението на решенията за защита на климата от 2007 година Германия показва засега редица слабости“ – обяснява експертът от „Джърмануоч“ Кристоф Балс.

За сметка на това пък Великобритания е напреднала и от девето място се е издигнала на шесто. Кралството е единствената страна, която вече разполага с дългосрочна климатична стратегия за намаляване на парниковите газове с 80 процента до 2050 година.

За доброто класиране на Бразилия, която минава от осмо на четвърто място, също най-важна роля са изиграли големите усилия на южноамериканската страна. „Джърмануоч“ все пак пояснява, че страната в никакъв случай не е шампион във всички области, представянето й в сферата на международното въздушно движение, например, е по-скоро слабо.

На опашката – Канада, САЩ и Китай

В края на списъка се намират наред с другите и най-големите замърсителки на Земята – Китай на 52-ро място и Съединените щати на 53-то. За Съединените щати все пак тази позиция означава подобрение след заеманото предната година 58-мо място. Най-лоши показатели имат Канада /на 59-а позиция/ и Саудитска Арабия – на 60-о място.

Този индекс се обявява ежегодно. 57-те държави, които са отговорни за 90 процента от вредните за климата газове по света, се оценяват не само според нивото на техните емисии. Отчитат се и тенденциите, националната политика и международната еко-дипломация. В изследването обаче се имат предвид само емисиите от използването на енергията; парниковите газове, изхвърляни при използването на земите и горите – например най-вече при изсичането на горите – могат да се обхванат много трудно, посочват от „Джърмануоч“./Deutsche Welle/