Георги Първанов прие представители на Гражданския инициативен комитет за “Нормални условия на работа – силна местна власт”

Президентът Георги Първанов се срещна днес с представители на Гражданския инициативен комитет за “Нормални условия на работа – силна местна власт”. Те връчиха на държавния глава събраната от тях подписка в подкрепа на Декларацията на комитета.

Над 50 хиляди души от област Кърджали изразяват своя протест по повод тенденциозните проверки и създаването на административни пречки за реализацията на вече стартирали проекти по европейски програми от жизнено значение за региона, както и срещу политическия натиск върху органи на местната власт и самоуправление, посочи Ниязи Шакир, председател на гражданския комитет. Той изрази тревогата, че нечии политически амбиции и партиен интерес минават през област Кърджали като с проверките се цели да се вмени вина и да се спечели служебна победа на следващите местни избори.

Кметът на Кърджали Хасан Азис посочи, че от 657 проверки в 40 общини 297 са в област Кърджали, а от тях 110 са само в град Кърджали. Като пример за спрени проекти със социална насоченост той цитира проектите за изграждането на градски парк, на детски дневен център за деца с церебрална парализа и социален дневен център за инвалиди, социално слаби и пенсионери, ВиК и пречиствателна станция.

Общо бе мнението на всички участници в срещата, че държавата трябва да упражнява своя контрол като добър стопанин, но не трябва да се допуска политика на двоен стандарт, както и спирането на вече работещи проекти по политически причини. Президентът Георги Първанов подчерта, че особено във време на криза е изключително важно да се подпомагат общините в усвояването на средства от европейските фондове.