Георги Първанов: Не ни трябват битки между институциите, трябва ни битка с кризата

Не ни трябват битки между институциите, трябва ни битка с кризата, заяви на днешната си пресконференция президентът Георги Първанов. Във встъплението си държавният глава коментира въпроси, свързани с антикризисната политика, подготовката на българската позиция по Стратегия “Европа 2020”, както и отношенията между институциите.

Президентът призова държавните институции да насочат енергията си не в междуособни сблъсъци, а за извеждането на България в качествено нова позиция след кризата.

Георги Първанов посочи също така, че е за възобновяване на диалога между институциите, защото той няма алтернатива. Но диалог „под сатъра на импийчмънта“ не може да има, подчерта президентът и добави, че ако не бъде прекратена процедурата, президентската институция ще следва свой собствен режим на отстояване на националните интереси. Само преди една седмица имах възможност да докажа по време на визитата в Брюксел, че има добро взаимодействие между правителството и президента, добави държавният глава.

По темата “антикризисна политика” президентът посочи, че тази политика не може да се води на парче. Тя трябва да бъде част от стратегия и да бъде свързана с усилията на ЕС за излизане от кризата, заяви Георги Първанов. Той подчерта, че в условията, в които се намира българската икономика, не е основателно да се очаква преодоляване на негативните ефекти през следващия месец. В тази връзка президентът посочи нарастването на фалитите, безработицата в най-силно засегнатите сектори и региони, спадането на потреблението и на жизнения стандарт, критичното състояние на някои социални системи. Президентът изрази и несъгласието си с тезата, че увеличаването на здравната вноска е антикризисна мярка и гарантира по-висока събираемост и по-добра здравна услуга. Средства може да се намерят от резерва на НЗОК, посочи държавният глава.

Само след седмица в Брюксел ще има обсъждане на напреднал вариант на Стратегия „Европа 2020“, но аз не знам каква е българската позиция, заяви Георги Първанов. Той посочи, че изграждането на консолидираната позиция на България по Стратегия „Европа 2020“ не може да се прави в лабораторните условия на един или друг министър. Става въпрос за модела на българската икономика, за инвестиции, за енергийните ни показатели и равнища на доходи. Трябва да направим тези прогнози на базата на реалната оценка как ще изглежда нашата икономика на изхода от кризата, изтъкна българският президент. Георги Първанов отбеляза, че няма претенцията да е събрал всички компетентни експерти в своя екип и призова за единството на знаещите и можещите за определянето на стратегическите перспективи за страната.

След встъпителното си изказване държавният глава отговори на въпросите на журналистите.