Георги Първанов: И днес имаме нужда от мощния национален и социален гняв на Ботев, от неговия оптимизъм за бъдещето на България

Президентът Георги Първанов участва днес в тържествената заря-проверка в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Честванията на 134 години от подвига на Войводата и неговата чета във Врачанско се провеждат под патронажа на държавния глава и ще приключат на 2 юни с всенародно поклонение на връх „Околчица“.

Държавният глава бе посрещнат във Враца от кмета на града Костадин Шахов и от областния управител Пепа Владимирова.

В тържествения митинг пред 12-метровия монумент на Христо Ботев участваха четири представителни войнски роти от врачанския гарнизон, ученически и студентски отряди, както и представители на патриотичния съюз „Единство“.

Президентът на Републиката прие рапорта на командващия зарята подполковник Пламен Стойков от Врачанския гарнизон и поздрави воините, учениците и студентите с Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

Честването бе открито от кмета на Враца и председател на Ботевския организационен комитет д-р Костадин Шахов, който припомни, че в този ден всички българи коленичим, за да почетем паметта на Войводата в израз на признателност към него и неговите четници и съратници, към всички поборници, които поставиха на първо място свободата на България.

Пред многохилядната аудитория на централния площад в града Георги Първанов изтъкна, че с примера на своя живот и саможертва Христо Ботев се е превърнал в символ на българската Голгота и българското Възкресение, на националната доблест и българската саможертва.

И днес, според президента, имаме нужда от мощния национален и социален гняв на Христо Ботев, от неговия оптимизъм за бъдещето на България. И днес Ботев ни е необходим да буди примирените и задремали духове, да стряска родоотстъпниците и самозабравилите се във всяка власт, да изостря социалната ни чувствителност, да издига националното ни достойнство и самочувствие, подчерта още Георги Първанов.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои във Враца бяха също представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, ръководители на политически партии и организации, Врачанският митрополит Калиник, дипломати и представители на побратимените с Враца градове и области от Франция, Словакия и Румъния.