Георги Първанов: Здравната реформа трябва да осигури здравеопазване за всички и за всеки

Не може системата на здравеопазването да се преструктурира единствено на базата на финансовите критерии. Трябва да има комплекс от критерии – морални и професионални, които да позволят да бъде извършена безусловно необходимата здравна реформа, но така, че това да бъде реформа, осигуряваща здравеопазване за всички и за всеки.

Това каза днес президентът Георги Първанов, който заедно с г-жа Първанова бе домакин на среща в Гербовата зала на “Дондуков” 2 с участници в благотворителната кампания “Българската Коледа – 2009” – съорганизатори, медийни партньори, участници в коледния благотворителен концерт, представители на детски лечебни заведения, дарители.

На срещата бяха отчетени резултатите от дарителската кампания за 2009 г. Инициативата, която набира средства за лечение на болни деца и за закупуване на медицинско оборудване в нуждаещи се детски клиники, се проведе за седма поредна година под патронажа на държавния глава и г-жа Зорка Първанова.

“Няма благотворителна кампания, която може да замести ролята на държавата. Няма благотворителна инициатива, която може да оправдае абдикацията на българската държава от системата на здравеопазването”, подчерта президентът Първанов.

„Българската Коледа -2009“ събра 2 203 393 лева. При тази криза, в която сме всички, това е внушителна сума, достойна за уважение, отбеляза Георги Първанов и изрази признателността си към всички големи и малки дарители. От набраните средства са направени дарения за закупуване на лекарства и медицинска апаратура за близо 100 000 лева. Постъпили са 38 молби от болници за подкрепа и 241 писма на родители на деца, нуждаещи се от лечение и рехабилитация.

Трябва да ви кажа, че е много трудно в този момент да отговорим на всички очаквания по подобаващ начин, заяви президентът и добави, че амбицията на организаторите и участниците в кампанията е подкрепата на „Българската Коледа” да стигне до максимален брой желаещи, до всички онези, които точно и акуратно са заявили и обосновали своята нужда.

Държавният глава подчерта, че при взимането на решение за подкрепата на една болница или на едно или друго дете, определяща е думата на специалистите. Това моля добре да се знае, нито аз, нито съпругата ми, нито който и да е, имаме право на мнение, на предложение по всички тези въпроси, припомни Георги Първанов.

Благодарност от името на всички бъдещи майки и всички новородени, от името на всички страдащи деца, които бяха подкрепени от “Българската Коледа”, от името на представителите на болниците, получили дарения от благотворителната кампания, изрази проф. Иво Кременски, директор на Националната генетична c.

Много пъти съм казвал, че “Българската Коледа” не е институцията, която може да реши проблемите на българското здравеопазване, но “Българската Коледа” винаги е давала точни сигнали къде са приоритетите – това е детското и майчиното здравеопазване, посочи проф. Кременски. Той изрази и признателността си към медиите и дарителите за съпричастността им към благотворителната инициатива.