Георги Първанов: Енергетиката става ключов приоритет в развитието на Европейския съюз

Енергетиката става ключов приоритет в развитието на Европейския съюз, заяви президентът Първанов на брифинг пред български медии в Брюксел, след срещата си Президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Българският президент разговаря с Херман ван Ромпой през втория ден от работното си посещение в Белгия. Преди това държавният глава се срещна с Председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

Държавният глава уточни, че енергетиката е основен компонент от подготвяната Стратегия за развитието на Европейския съюз до 2020 г. и от страна на европейските ни партньори вече е било изразено становището, че България би могла да бъде полезна със своята експертиза и със своите реални контакти за снабдяването на Европа с природен газ.

Помолен да коментира актуалното развитие на въпроса за изграждането на противоракетен щит на НАТО в Европа, Георги Първанов посочи, че е маркирал темата пред президента Ромпой и че продължава да смята, че България трябва да бъде част от общото решение на НАТО по този въпрос. Ако НАТО вземе решения за разполагането на противоракетна отбрана за цялата територия на Алианса, не мога да си представя, че ние бихме могли да останем извън тези територии, отбеляза президентът.

В отговор на въпрос за мястото на България в Стратегията Европейски съюз 2020, президентът Първанов посочи, че страната ни ще търси в стратегията реализация на своите национални цели и постави акцент върху новото качество на икономическия растеж и инвестирането в развитието на човешкия капитал – инвестиции в образованието, икономиката на знанието и здравеопазването. Георги Първанов подчерта, че никога досега документите на Европейския съюз не са звучали толкова социално.

Георги Първанов отбеляза, че двамата с президента Ромпой са се договорили за реализацията на идеята на българския президент България да подкрепи политиката на разширяване на Европейския съюз със своята експертиза, като представи на Президента на Европейския съвет писмена концепция за оптимизиране на политиката на съюза към Западните Балкани.

Георги Първанов посочи, че е подарил български албум “Културно-историческо наследство” на президента Ромпой, който е подчертал, че България има ключово място в развитието на европейската цивилизация.

По-късно президентът Първанов награди председателя на Административния съвет на „Солвей“ Алоис Микелсен с орден „Мадарски конник“ – първа степен. Наградата на ръководителя на най-голямата и известна белгийска компания беше връчена за приноса му в развитието на българско-белгийските отношения и особено в икономическата област. Церемонията по награждаването се състоя в брюкселската централа на „Солвей“, която притежава българската компанията „Соди“ – Девня.