Георги Първанов: Да се провери кои направиха значими дарения на големите фамилни фондации на български политици

За да улесня министър-председателя в неговото намерение, бих му предложил една съвсем конкретна идея – да бъде направена проверка кои от онези заможни българи, които са се облагодетелствали от приватизацията, от раздържавяването в годините на прехода, са направили своите значими дарения на големите фамилни фондации на български политици.

Това заяви президентът Георги Първанов, помолен от медии за коментар на намерението на премиера да бъдат проверявани “всички олигарси, които според президента са се облагодетелствали по време на прехода”.

На въпрос за писмо на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов до държавния глава с настояване той да посочи олигарсите, президентът коментира, че министър Цветанов би трябвало да знае, че такива данни в президентската институция няма, когато и да е било през цялото й развитие. Президентът окачестви въпроса на вътрешния министър като провокативен и неуместен. Държавният глава категорично подчерта, че не прави никакви списъци. Списъците ги правят на друго място, както чета в печата, допълни той.