Георги Първанов: България има амбицията да играе сериозна роля в европейския дебат по стратегията “Европрейски съюз-2020”

България има амбицията да играе сериозна роля в европейския дебат по стратегията “Европрейски съюз-2020”, заяви президентът Георги Първанов на съвместното си изявление с председателя на Европейската комисия Жозу Мануел Барозу пред журналисти в Брюксел. Българският държавен глава е на работно посещение в Белгия и по-рано през деня се срещна с Председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, с председателите на парламентарните групи в Европейския парламент Ги Верхофстат, Жозеф Дол и Мартин Шулц, както и с Президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Георги Първанов изрази удовлетворението си от изразените от Жозе Барозу подкрепа и разбиране за амбицията на страната ни да подпомогне активизирането на политиката на разширяване на ЕС, особено по отношение на региона на Западните Балкани. Българският президент изрази и признателността си за дадените високи оценки за усилията на българските институции, за превръщането на България в достоен член на ЕС, с активна роля в дебата по целия дневен ред на съюза.

Георги Първанов подчерта, че България ще продължи своята активна политика за успешната реализация на големите енергийни и инфраструктурни проекти, имащи значение за повишаването на енергийната сигурност на Европейския съюз – “Набуко” и “Южен поток”. Държавният глава изтъкна също така и потенциала на страната ни да разширява и в бъдеще обхвата на диверсификацията на енергийните източници и трасета.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави българския президент за активната му подкрепа за развитието на стратегическите перспективи пред Европейския съюз. Жозе Барозу заяви, че президентът Първанов е един от първите лидери, които са взели отношение по дебата за изработването на стратегията “Европейски съюз-2020”. Той допълни, че в стремежа си за успешното преодоляване на последиците от световната икономическа криза ЕС ще акцентира върху иновациите, енергетиката и заетостта, които през следващите години ще бъдат поставени в основата на икономическото развитие на Европейския съюз.

Жозе Барозу изтъкна усилията на страната ни за укрепването на енергийната сигурност на ЕС и подчерта, че предстои да бъдат реализирани 44 проекта в областта на енергетиката, сред които и изграждането на междусистемните връзки между газопреносните мрежи на България с тези на Гърция и Румъния. Жозе Барозу потвърди и икономическите ползи за България от планираното изграждане на газопровода “Набуко”.

Жозе Мануел Барозу подчерта, че през 2008 г. е определил България като “колона за един стабилен и силен регион” и добави, че тази констатация днес е по-вярна отвсякога.