Гала се престори на булка в музея

Кое е най-подходящото оръжие за любовен лов? Маската! Още веднъж това показаха група актьори, събрани на първия у нас венециански бал в Археологическия музей в столицата. Изискани маниери, разкошни одежди и вино напоиха въздуха с дъха на стара Венеция. Идеята за ревюто спектакъл е на къща „Парти хауз“ и нейната собственичка Каталина Желязкова. Режисурата бе поверена на Диана Добрева, която бе подбрала известните лица зад маските и ги бе впрегнала в пищна приказка. Фина барокова музика от LIfe music с акцент от Вивалди акомпанираше на доброто сардинско вино да поглъща сетивата. В музея време за репетиции няма и спектакълът бе отигран часове преди бала. За избора на музика се бе погрижила и Петя Диманова. Докато актьори, певци и журналисти, скрити зад костюмите си, дефилираха под красивите звуци, с речитатив вървеше и любовна поезия – българска, френска и испанска. 
Сред гостите на партито бяха Васил Найденов, Кристиян Коев, Бен Крос, Цветелина Узунова, Калин Вельов и др. Те се любуваха на повече от 20 костюма, които дизайнерката Миглена Живкова-Маги от „Парти хауз“ изработила за 8 месеца  Маските са доставени специално от Венеция. Част от тях са изработени в Ca Macana – най-старото ателие в Града на гондолите, от което Стенли Кубрик поръчва маските за Никол Кидман и Том Круз за култовия си филм „Широко затворени очи“. И макар че в наши дни повечето се крият зад маската на виртуалните социални мрежи, се оказа, че заместител на доброто старо домино няма как да има. 
Радиоводещият Драго Симеонов, облечен като стар венецианец, се превърна в глашатай на бала. Долу маските, извика той. Чумавият доктор се оказа Андрей Баташов. Съпругата му Боряна го гледаше развълнувано, а той на всяка обиколка сред тълпата я целуваше страстно, за да разсее още един път противните слухове, че не се обичат. Графинята с разкошен червен кринолин бе Мария Илиева с руса перука – всички единодушно възкликнаха, че й отива да е и блондинка. Под маската на Казанова се криеше Васил Петров. Аугусто и Аугустина бяха водещите Григор Недялков от БНТ и Валя Войкова от Pro.bg. Ромео и Жулиета бяха репортерката на „Господари на ефира“ от Лондон Руми Благоева и певецът Владо Димов, който нашумя след шоуто 5 stars. Биляна Петринска се показа като Акуа (вода), Йоана Буковска като Флоренция. Истинска черешка на ревюто бе Гала, която се появи като булка (Иноченца е името на костюма) в сребристо и черно. Граф и графиня Оранж бяха добрият стар дует Орлин Горанов и Кристина Димитрова. Горанов изпя песен, а маската му заедно с още три бе разпродадена на търг. Средствата са за фондация „Сцена Балкани“ по проект за подкрепа на млади творци в изкуството. След него глас извиси и Камелия Воче, която бе Кастелина. След толкова разнежващ барок, вино и красиви погледи няма как да не се настроиш за любов.
Боряна Колчагова

в-к Стандарт