Гаденето може да е признак на сериозен проблем

Гаденето и повръщането са симптоми на скрито заболяване. Гаденето е усещане за необходимост от изпразване на стомаха, а повръщането е действието, чрез което стомахът се изпразва.

Повръщането е насилствен акт, при който стомахът преодолява налягането, което обичайно задържа храната в него. При повръщане стомахът буквално се обръща наопаки и съдържанието му се излива в долната част на хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха).

Съществуват много причини за появата на гадене и повръщане. Тези симптоми биха могли да се дължат на остър гастрит или централни причини (сигнали от мозъка, които предизвикват гадене и повръщане):

– Главоболие. Обикновено силното главоболие, особено мигрената, са най-често свързани с появата на гадене и повръщане;

– Вътрешно ухо – морска болест, лабиринтит, световъртеж или синдром на Мениер.

– Черепно-мозъчна травма. Всяко заболяване или травма, която повишава налягането в черепната кутия, може да предизвика повръщане. Това повишаване на вътречерепното налягане може да се дължи на мозъчен оток (след сътресение или конкретна злополука), инфекция (менингит или енцефалит), тумор или липса на баланс между електролитите и водата в кръвообращението.

– Заболявания без пряка връзка със стомаха.

– Лекарства и медикаментозно лечение.

– Механично запушване на червата.

– Вредни стимули. Определен тип миризми или звуци могат да предизвикат гадене и повръщане.

Болката при счупване на кост или силният емоционален шок са вазовагални събития, които също могат да стимулират появата на тези симптоми. По време на вазовагална криза вагус нервът (един от нервите, които контролират основните функции на човешкото тяло, каквито са сърдечният ритъм, дишането и кръвното налягане) се възбужда и кара сърдечния ритъм да се забави, а кръвоносните съдове да се разширят. Това понижава притока на кръв към мозъка и води до припадък, известен като синкопална криза.

Как се изолира причината за появата на гадене и повръщане?

С помощта на редица тестове и изследвания вашият лекуващ лекар може да установи конкретното заболяване, което предизвиква симптомите на гадене и повръщане.

Едновременно с това лекарят ще ви препоръча метод за третиране на симптомите и за предотвратяване на възможната дехидратация вследствие на обилно и продължително повръщане.

Внимание: направете си кръвен тест!

Кръвните тестове мога да докажат евентуална липса на електролитен баланс в тялото заради дехидратация след продължително повръщане. Може да ви бъде направено и изследване на урината. Прекалено концентрираната урина е признак за дехидратация, тъй като при обезводняване бъбреците се стараят да задържат колкото може повече течности в тялото.

Наличието на кетони в урината също е признак за дехидратация.

Често гаденето и повръщането се елиминират с помощта на симптоматично лечение, което се провежда с цел установяване на възможното заболяване, което ги причинява. Обикновено състоянието на организма се влошава, когато е обезводнен. Това води до порочен кръг. При силно гадене пациентът, страдащ от този симптом, е неспособен да приема течности.

Това задълбочава дехидратацията, а тя от своя страна подсилва гаденето. В такъв случай на пациента трябва да бъде направено интравенозно вливане на течности. Съществуват различни видове лекарства за потискане на гаденето. Прилагането им зависи от способността на пациента да ги приеме. Медикаментите са под формата на:

– хапчета;
– течности;
– разтворими под езика таблетки;
– интравенозна инжекция;
– интрамускулна инжекция;
– анални свещички.
/БЛИЦ