В Талин украсили първата елха

elha2Коледните базари са най-голямата атракция в края на годината. Всяка година списъкът с най-интересните се допълва с нова дестинация. Тези, които си заслужава да се видят, е събрал вестник „Таймс“ в Топ 20. Защото не е важен пазарлъкът и какви подаръци ще купиш – красотата е в традицията, в пиршеството на идеите и това да преживееш най-пълноценно празничните дни. 
Площадът в Талин, Естония, не е просто забележителност по Коледа. Той е като декор на приказен филм. Гледайки го, няма как да не повярваш, че чудесата се случват, ако силно поискаш. За красивия Town Hall Square се казва, че именно там се е появило първото елхово коледно дърво. Ритуалът да се украсява е започнал още през 1441 г., когато неженените търговци пеели и танцували с градските момичета около дървото, което по онова време после изгаряли. Организаторите на базара тази година очакват 200 000 посетители. Има запазени нощувки в тризвездни хотели от 333 паунда, които включват и разходка. 
Базарите в Германия са класическа коледна дестинация. Само в Берлин има 60 маркета, като най-популярен е Wilhelm Gedachtniskirche, който привлича милиони туристи всяка година. Те работят до 31 декември. Друга забележителна локация са Charlottenburg Castle и WeihnachtsZauber. Някои пакети услуги включват три нощувки и самолетен билет и обиколка из града.
В Кьолн има 6 коледни базара, като най-големият е Neumarkt, до който има средновековни къщи и е близо до музея на шоколада Линд и е удобно за разходка с лодка по Рейн. Там работното време е до 23 декември. 
Базарът в Нюрнберг е от 27 ноември до Бъдни вечер – 24 декември, и е най-големият и може би най-добрият в Германия. Хлябът сладкиш от джинджифил, познат като джинджърбред, е специалитетът на региона и е подходящо да се облечете като Хензел и Гретел за гуляя, където поднасят местните хрупкави братвурстчета, които ще накарат стомахчето ви да се гърчи от радост. 
Базарът в Мюнхен, който продължава до Коледа и се нарича Christkindlmarkt, има празничен, фестивален характер, където певци пеят коледни песни, пълно е с пъстри палатки, конюшни, дюкянчета, а и близкото съседство с Алпите гарантира снежец, който се пръска леко като в приказките.
Пазарите във Валкенбург, Холандия, са от 21 ноември до 21 декември. Базарът е с френски привкус, регион, който е перфектен микс от германско влияние и френска кухня, казва редакторът на France Каролин Бойд. Уникален е с Fluweelengrot, мястото „Кадифените пещери“ долу при стария град, което свързва града с прекрасния древен замък, който сега е в руини. Осветените от свещи коридори в пещерите са домакин на щандовете с продукти. 
Брюж, Белгия, може да се похвали с шоколадовите кутии, които се считат за местни изобретения. Коледната суматоха продължава чак до 3 януари. Базарът е лесен за достъп и се стига и с прочутия влак „Юростар“. Очаквайте обичайното панаирно настроение и не забравяйте да вкусите от легендарната селекция бири.
Много популярният зимен базар „Уондърленд“ в Брюксел се простира върху Place Sainte Catherine. Наред с щандовете тук има и ледена пързалка и забавления за цялата фамилия.
Малка пауза от форумите: Всички хубави базари във Франция са на север, на юг дори не можеш да си купиш свястно коледно дърво, оплакват се пък във форумите към статията. Хората хвалят и базара в Брюж, Фламандска Белгия. Базарът в Гьотеборг, Швеция, пък имал точно 5 млн. светлини.  
Париж държи вратите на магазините отворени до навечерието на Нова година. Коледните базари са на булевард „Сен Жермен“ и при Place Saint-Sulpice. Можете да се запознаете с Дядо Коледа и да пийнете греяно винце. За някои близки градове на френската столица, като Лондон, пак най-удобно се стига до там с „Юростар“.
Страсбург е домакин на най-големия коледен базар. Той събира посетители още 1570 година се нарича Christkindelsmarik. Разполага се между готическата катедрала De Notrе-Damе, построена от червен пясъчник, и площада Place Broglie, намиращ се върху конски пазар.
Реймс, градчето от района на Шампан, е мястото, където за първи път се е чествала Коледа във Франция, когато през 496 епископ Реми кръщава крал Кловис и неговите 3000 войници. Уикендът за тестване на вино и шампанско за новогодишната нощ в базара за тази година изтече – 4-6 декември, но пък ще сте информирани за догодина. 
В Лил панаирът е почти месец. Дядо Коледа се появява от време на време и в събота преди Коледа полита от камбанарията на търговската камара, която е 80 м висока.
Градините на Тиволи в Копенхаген заключват цялото коледно забавление в парковите си предели – там е разположен коледният базар. Има и влакчета и тематични возения из парка и много елхи и подаръци, пръснати по щандовете на базара. Паркът е трансформиран като гигантска коледна елха, с мили от светещи лампички. Светлините в градините са изобретени от Джон Лоринг, дизайнер на „Тифани“ и има 1800 светещи вериги по върбите край езерото „Тиволи“.
В Гьотеборг терен на базара е увеселителният парк „Лисеберг“, откъдето можете да купите ръчно изработени сувенири от Севера и да се пуснете по ледената пързалка във втория по големина град на Швеция. 
Коледният базар в Люксембург е не само търговско средище, но и място, където се провеждат много концерти, събития и изложби. Главният пазар е на Place d’Armes в центъра на града.
Най-добрата коледна локация за много класици си е Виена. Базарът е пред City Hall, има къщурки, в които предлагат подаръци, храна, горещ пунш и сладко греяно вино. Концертите са най-добрата гарнитура на коледния дух в града на носталгията и романтиката, а украсата на елхите спира дъха. Въздухът е изпълнен с аромата на захаросани плодове, захарен памук и печени кестени. Децата могат да готвят бисквити и да играят интерактивни игри в базара. 
Базел е домакин на най-големия и традиционен базар в Швейцария, където е и най-дългата осветена улица в Европа. Магазинчетата там светят в злато. Близо хилядаметровите елхи са като граница между базара и останалата част от града и образите на добре почерпени светци указват на посетителите къде са щандовете. 
В Прага празничната суматоха е на площада, кръстен на свети Вацлав, за когото се пее в английската коледна песен Good King Wenceslas. Едно от много известните местенца със сергийки е блестящият Old Town Square. В Прага коледният дух се усеща като от плът и кръв, твърдят познавачи. Щандовете са поредица от дървени бараки, където клиентите се подкрепят с топли напитки и горещи вурстчета, след като са купили от занаятчийските творения. Сред гордостите на чешкия производствен гений са стъклото, дървените играчки и ароматните свещи, ръчно изработени бижута и, разбира се, куклите, винаги куклите (марионетки)! Пазаруването е по-лесно с чаша греяно вино в ръка, призовават местните търговци!
В Будапеща площадът Vorosmarty се превръща в главен празничен базар, а наоколо има по-малки щандчета. И по това време на годината турските бани са особено актуални.
В Любляна мястото за пазара е най-забележителното – при средновековния Old Town. Маркетът има 50 щанда, но пълни с всякаква коледна украса.
Боряна Колчагова

в-к Стандарт