В. Рашидов инспектира заедно с Петър Диков спрения строеж на метрото до Цум,където бяха открити останки на средновековна църква и антични зидове

Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира днес заедно с главния архитект на София Петър Диков спрения строеж на метрото до ЦУМ, където бяха открити останки от средновековна църква и антични зидове.
Археологът Снежана Горянова от Националния археологически институт с музей към БАН показа на министър Рашидов и на Петър Диков апсидата на средновековната църква със запазени фрагменти от стенописи, датирани най-вероятно от ХII-и век. До църквата са разкрити и няколко гробни места.
Министър Рашидов и Петър Диков разгледаха и откритите фрагменти от антични сгради и запазена улична настилка, които най-вероятно са от периода V-VI век.
Министър Вежди Рашидов подчерта, че комисия от експерти и специалисти ще извърши спешна проверка на мястото на замразения строеж на метрото до ЦУМ и ще предложи какви мерки следва да се предприемат, преди да продължи изграждането на метрото. Вежди Рашидов допълни, че е впечатлен от разкритите археологически находки и отбеляза, че сме длъжни да се грижим за културното ни наследство, защото то е онова, което остава за поколенията.
За да бъдат опазени стенописите в разкритата църква, трябва да се изгради временно укритие над тях, отбеляза Снежана Горянова от Националния археологически институт с музей към БАН. Според археолога Марио Иванов от НАИМ на БАН, който също работи на разкопките, два са вариантите находките да бъдат съхранени – или да се извадят и да бъдат експонирани в музей, или да останат на същото ниво, а метрото да мине дълбоко под тях.
Архитект Петър Диков обеща да се съобрази изцяло с препоръките на експертите на Министерството на културата и на НАИМ на БАН и уточни, че строежът на метрото ще продължи едва след като се реши как и къде точно ще бъдат експонирани по подходящ начин откритите находки.