В. Рашидов: За 2-3 години може да открием „Българския Лувър“

Смятам, че за 2-3 години може да открием „Българския Лувър“. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в Галерията за чуждестранно изкуство, където ще се помещава част от c, предаде репортер на БГНЕС.

Той допълни, че ще е доволен ако до края на мандата си има осъществен един такъв проект. Вежди Рашидов показа трагичното състояние на сградата, по която не е работено от години.
По-рано днес на заседанието си правителството отпусна 12.5 милиона лева по проекта за българския „Лувър“. Винаги съм мечтал в България да има една сграда, където да бъдат събрани всички произведения, наречени изобразително изкуство, заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той обясни, че картините, които довчера са били в депата, вече ще бъдат поставени на стените на новия „Лувър“. Рашидов посочи, че в музея ще има произведения, които ще описват развитието на цялата българска история. Националната художествена галерия пък ще се превърне в музей за националните български съкровища – корони, маски и други. Не звучи никак лошо съкровищата на България да са на пъпа на София, каза Рашидов. Новият „Лувър“ ще бъде на обща площ от 23 000 кв. м. За изграждането му, обаче, ще е необходимо да се извърши цялостна реконструкция на помещенията на почти всички етажи от сградите и пространствата на вътрешния двор. Проектът предвижда нови зали за съхраняване и излагане на произведения на културата. Министерството има разработен технически проект за изграждането на „Лувъра“- а. На този етап е осигурено и финансиране по ОП „Регионално развитие“ в размер на 2,5 милиона лева.
БГНЕС припомня, че идеята кв. 500, който обхваща Националната галерия за чуждестранно изкуство и сградата на бившето МЕИ до паметника „Левски“, да стане Национален музеен комплекс за изобразително изкуство за първи път беше обществено лансирана от арх. Емма Москова, по времето, когато беше министър на културата в правителството на Иван Костов. Тогава беше освободена и сградата на висшето учебно заведение, което се премести изцяло в „Дървеница“. След идването на правителството на НДСВ при министър на културата проф. Божидар Абрашев идеята беше замразена. Но това не попречи части от сградата да бъдат отдавани на клубове и курсове. Скандал обаче възникна, когато стана ясно, че министър Абрашев е преговарял с турска фирма, за да се прави арт-хотел. По времето на тройната коалиция не се направи много по сградата, освен, че частният Алианс беше изнесен от сградата на пл. „Славейков“, която бе върната на Франция и настанен в комплекса до храма „Св. Ал. Невски“. Сега отново се заговори за „Българския Лувър“, но освен средства ще са нужни и преговори със сегашните наематели на части от сградата. /БГНЕС