В. Рашидов: България ще има своя Лувър

Ще се изгради българският Лувър, заяви министърът на културата Вежди Рашидов след последното заседание на кабинета за тази година, предаде репортер на БГНЕС.

На днешното си заседание кабинетът разгледа и одобри предложение за изграждане на Национален музеен комплекс, базиран в сградите предоставени на Министерството на културата намиращи се на бул. „Васил Левски“ , ул. „Московска“, ул „19 февруари“, ул „Оборище“. Става дума за сградата на Галерията за чуждестранно изкуство и сградите около нея, които са собственост на културното министерство. Анализът на състоянието на сградите на комплекса и разположението до знакови паметници обуславят възможността обектът да се развие в нов съвременен галериен център с широки достъпни изложбени зали, лаборатории и хранилища, обясни още Рашидов. Прегледът на състоянието на националните музеи и галерии в София показва, че навсякъде съществува недостиг на помещения за фондохранилища, изложбени зали. Само в трите национални музеи в столицата, които разполагат с площ за експозиции от по-малко от 7000 кв. м се съхраняват и представят повече от 420 000 ценности. Съществен проблем е, че по-голяма част от сградите на музеите не са оборудвани според изискванията на пожарно-аварийната безопасност, осветеност, температурен режим, влажност и т. н. и липсват нови технологии в музейното дело, изтъкна Рашидов. Новият „Лувър“ ще бъде на обща площ от 23 000 кв. м. За изграждането му, обаче, ще е необходимо да се извърши цялостна реконструкция на помещенията на почти всички етажи от сградите и пространствата на вътрешния двор. Проектът предвижда нови зали за съхраняване и излагане на произведения на културата. Министерството има разработен технически проект за изграждането на „Лувъра“- а. Стойността на проекта ще е към 25 милиона лева. На този етап е осигурено финансиране по ОП „Регионално развитие“ за част от обекта в размер на 2,5 милиона лева.
БГНЕС припомня, че идеята кв. 500, който обхваща Националната галерия за чуждестранно изкуство и сградата на бившето МЕИ до паметника „Левски“, да стане Национален музеен комплекс за изобразително изкуство за първи път беше обществено лансирана от арх. Емма Москова, по времето, когато беше министър на културата в правителството на Иван Костов. Тогава беше освободена и сградата на висшето учебно заведение, което се премести изцяло в „Дървеница“. След идването на правителството на НДСВ при министър на културата проф. Божидар Абрашев идеята беше замразена. Но това не попречи части от сградата да бъдат отдавани на клубове и курсове. Скандал обаче възникна, когато стана ясно, че министър Абрашев е преговарял с турска фирма, за да се прави арт-хотел. По времето на тройната коалиция не се направи много по сградата, освен, че частният Алианс беше изнесен от сградата на пл. „Славейков“, която бе върната на Франция и настанен в комплекса до храма „Св. Ал. Невски“. Сега отново се заговори за „Българския Лувър“, но освен средства ще са нужни и преговори със сегашните наематели на части от сградата. /БГНЕС