В Разлог спорят кой обърна мача

izboriТова е все едно да губиш 0:3 на полувремето и накрая да спечелиш мача. Така звучат повечето коментари за шокиращия обрат на балотажа в Разлог. Там кандидатът на ГЕРБ Красимир Герчев стана кмет като навакса изоставане от над 2100 гласа след първия тур. Победата му над подкрепения от коалиция „Патриотичен съюз за община Разлог“ Благой Дункин бе постигната със 187 гласа. Герчев събра 6448 бюлетини, а опонентът му – 6261. На балотажа до урните отидоха над 10% повече избиратели. Изненадващият спрямо първия тур резултат разбуни духовете. 
В нашата община победиха страхът и мощта на държавния апарат, скочиха от предизборния щаб на Дункин, зад когото са СДС, ДСБ, ССД, ВМРО, НДСВ и още 4 партии. Хората проспаха първия тур, после се мобилизираха и показаха, че вярват на ГЕРБ, контрираха от екипа на Герчев.

Кой обърна мача и наклони везните в полза на гербера Герчев? Хората в Разлог имат няколко версии, които не спират да се въртят по кръчми и кафенета. 
Мнозина припомнят, че в петък, два дни преди вота в неделя, в село Добърско се появи лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев. Поводът за визитата му пред местните хора е рожден ден на внучето на негов братовчед. „По моя информация г-н Кънчев отговаряше за гласуването в Добърско, в село Долно Драглище и в ромската махала в града. На тези три места загубих с близо 300 гласа, а на първия тур бях победител не само във въпросните секции, а в 26 от общо 28, отстъпих само в две на кандидата на РЗС“, твърди загубилият Благой Дункин. Вотът се обърнал срещу него и в село Бачево. Там в събота активистката на ГЕРБ Йорданка Колчева обикаляла от врата на врата заедно с яки гардове и заплашвала хората да внимават за кого ще гласуват, твърдят от щаба на Дункин. „Подали сме сигнал срещу нея в полицията. Служители на мощните строителни фирми, които нарекох „десятници“, са отправяли заплахи за уволнение към работниците, ако не гласуват за ГЕРБ. Някои пък вече са получили предизвестията си за съкращаване, защото са мои симпатизанти“, уверява Дункин. Той разкри, че в село Елешница нотариус е финансирал купуването на гласове, за да спаси незаконните си строежи. 
Демокрацията беше потъпкана, категоричен е Дункин, на който не му стигнаха 150 гласа, за да бие на първия тур. В деня на балотажа доста охранители на частната фирма „Абадон“ пък се появили в общината. Кола с гардове паркирала пред кметството в Годлево и стресирала населението. „Наши служители са махнали автомобила от там. Проверили са въпросните лица, те са имали служебни бележки, че са наблюдатели на ГЕРБ. Общо за двата тура сме съставили около 25 предупредителни протокола на различни лица“, уточниха от РУ на МВР в Разлог.
Победителят Красимир Герчев пък е сигурен, че хората са проспали първия тур, но за балотажа младите са отишли до урните. 
„Победи надеждата в община Разлог и очакването за по-добро бъдеще на града и селата. Хората осъзнаха, че без подкрепата на държавната власт трудно ще се справим сами. И предимство взе прагматичният вот“, каза още бъдещият управник на общината. От щаба му също подадоха куп жалби срещу опонентите в изборния ден. Най-често се оплакваха, че селски кметове дирижират гласуването и агитират населението да пусне гласа си в полза на Дункин, който преди кампанията бе вр.и.д. кмет на общината.  
„Почти не водихме кампания до първия тур. Мислехме, че по инерция ще вземем и тези избори. Между двата тура работихме здраво, стегнахме структурите. Бизнесът в лицето на 10 от най-големите фирми застана твърдо зад нас, но не е имало никакви заплахи.“, твърди областният координатор на ГЕРБ Костадин Хаджигаев. И според него хората са повярвали в силата на държавата, в правителството на ГЕРБ, което не дели кметовете на политически признак. Големият въпрос пред ГЕРБ е: Не загуби ли нещо много по-важно партията, макар да спечели вота в Разлог? И дали 6261 души, които дадоха гласа си за Дункин, ще продължат да вярват в новия морал на управляващите? Победата си е победа, но в община Разлог тя може да се окаже пирова, настояват симпатизантите на загубилия кандидат. Времето ще покаже кой е бил прав, опонират пък ликуващите победители.
Владимир Симеонов

в-к Стандарт