В Плоещ министърът на културата В. Рашидов положи венец пред паметника на румънските воини,загинали за свободата на България

На 3 март, Националният празник на България, министърът на културата Вежди Рашидов и водената от него българска делегация заедно с българския посланик в Румъния Валентин Радомирски и представители на нашето посолство посетиха Плоещ – градът, където се е формирало и обучавало Българското опълчение.

Румънски и български свещеници отслужиха литургия в памет на воините, отдали живота си за Освобождението на България. Министърът на културата Вежди Рашидов поднесе венец пред паметника на румънските воини, отдали живота си за свободата на България.
По-рано днес министърът на културата Вежди Рашидов и зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев се срещнаха с областния управител на Плоещ Адриан Добре и с кмета на града Андрей Волосевици.

По-късно днес е срещата на министър Вежди Рашидов с румънския му колега Келемен Хунор, министър на културата и културното наследство.
На втори март вечерта министър Рашидов и водената от него българска делегация присъства на спектакъла „Хъшове”, с който Народният театър „Иван Вазов” гостува на Голямата сцена на Националния театър в Букурещ по случай Националния ни празник 3 март. В препълнената зала 1100 зрители възторжено аплодираха обичаното българско представление. Йон Карамитру, директор на румънския Национален театър и бивш министър на културата, благодари сърдечно на министър Рашидов и на националната ни театрална трупа за незабравимата среща с българския талант.