В плен на студа и снега

Студена вълна заля България, безработицата се покачва, българските мафиоти са „специалисти“ по търговията с хора, българин „доял като крава“ Германия – това са някои от българските теми в чуждестранните медии днес.

Най-често днес България е споменавана от чуждите издания във връзка със студената вълна, заляла Европа и американското източно крайбрежие. Вестник Берлинер Постпосочва, че половин Европа е в плен на студа и снега. В тази връзка изданието пише, че снежни виелици са оставили близо 200 български селища без ток. За същото пишат и редица английскоезични издания като ИндипендънтДейли нюзСаут Африкан стар и др.

На интернет страницата си Зюдвест Рундфункинформира за образувалите се колони от автомобили и ТИР-ове по главния път, свързващ българската столица с Гърция. За тежката обстановка в България пише иФранкфуртер Алгемайне Цайтунг – в София паднали дървета прекъснаха електропроводи и причиниха временно прекъсване на електричеството в редица софийски квартали, премиерът Бойко Борисов се обърна по радиото към сънародниците си с молба да се въздържат от пътувания с личните автомобили, пише още вестникът под заглавие „Арктика в Европа“.

От вестник Билд научаваме, че български ТИР е катастрофирал тежко на магистрала А2 в Германия – в поледицата шофьорът на българския камион не е успял да спре навреме и се е блъснал в пътуващ отпред ТИР с беларуска регистрация. Катастрофата е предизвикала 25 км задръстване, причинени са материални щети за 60 хил. евро.

Под заглавие „Безимотният човек“ вестник Зюддойче Цайтунг информира за неволите на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски, върху чийто имоти беше наложен мораториум. Посочва се, че българският парламент ще проучи сделките още веднъж и ще приеме специален закон за бившите царски имоти. По същата тема Франкфуртер Алгемайне Цайтунг посочва, че едва ли някой е мислел, че тъкмо групата на социалистите в парламента, същите, които навремето направиха всичко възможно, за да попречат на връщането на бившия български цар в родината му, сега бяха единствените, които се възпротивиха на мораториума върху царските имоти – напълно безуспешно, допълва изданието.

Агенция Ройтерс информира, че през ноември безработицата в България се е покачила до 8.7 на сто, или с половин процент спрямо предишния месец. Икономически анализатори прогнозират, че до края на годината безработицата ще прехвърли 10-те процента, а ръстът на икономиката ще бъде между 5 и 5.5 процента през 2009 и около 2 процента през 2010 година.

Вестник Пасауер Нойе Нахрихтен пише за акцията в германската провинция Бавария по събирането на подписи за намаляването на ДДС върху лекарствата. Под искането до този момент се подписали 1.2 млн. души. В тази връзка изданието припомня, че с изключение само на Дания и България във всички останали страни от ЕС ставката на ДДС върху лекарствата е по-ниска, отколкото тази в Германия. А в много страни тя е дори нулева, пише вестникът от Пасау.

България фигурира и в специализираното изданиеАналист нетуърк в статия, посветена на исляма, сигурността и престъпността на Балканите. От нея научаваме, че организираните престъпни банди в района са се специализирали в определени области. Така например, ако албанската мафия държи наркотрафика, то българските мафиоти се специализират в трафика на хора и контрабандата на стоки и оръжие, твърди изданието.

От вестник Обербайеришес Фолксблат научаваме, че съдът в град Розенхайм гледа дело срещу български гражданин от турското малцинство, който е обвинен в измама. Той използвал трик с банкноти, за да мами касиерки във веригата от магазини Алди. Мъжът многократно е пътувал до Германия и винаги с престъпна цел. Цитиран е прокурорът, според когото обвиняемият е „доял като крава“ Германия и гражданите й.

/Deutsche Welle/