В НОВАТА ЕК ЩЕ ИМА ДЕВЕТ ЖЕНИ КОМИСАРИ

3523_05В състава на новата Европейска комисия ще има девет жени – с една повече от сегашната. Това съобщи председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу, предаде АФП, цитирана от Mediapool.

Според Барозу това е добра новина. „Преди една седмица имахме само три жени“, припомни той в Европейския парламент в Страсбург, където отговаряше на въпроси на депутати.

Барозу съобщи, че е изпратил писмо до правителствата на страните членки на ЕС, в което ги е призовал да номинират повече жени. Той благодари на европейските депутати, че са му помогнали да издейства по-голямо представителство на жените в новия състав на Европейската комисия.

Барозу съобщи, че във вторник е получил и последното име от 27-те кандидати – по един от всяка страна. Председателят на ЕК имаше предвид Холандия, която предложи сегашния комисар за конкуренцията Нели Крус за свой представител в комисията.

Баронеса Катрин Аштън, която бе избрана за върховен представител по външната политика, е и заместник председател на Комисията.

Номинираните жени за комисари включват датския министър на енергетиката и климата Кони Хедегор; Мария Даманаки, член на управляващата гръцка партия ПАСОК; Вивиан Рединг от Люксембург, която в момента е комисар по телекомуникациите; шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом. Останалите три жени, кандадати за членове на ЕК, са комисарят по здравеопазването Андрула Василиу, номинирана от Кипър; българският външен министър Румяна Желева и ирландката Мери Гейгън Куин, член на Европейската сметна палата, съобщава „Дневник“.