В малките общински болници се очаква лечебните заведения да не отговорят на повече от 7 до 10 клинични пътеки

В малките общински болници се очаква лечебните заведения да не отговорят на повече от 7 до 10 клинични пътеки. Това каза Жени Начева – директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” в НЗОК, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Капацитетът на областните болници при необходимост може да покрие движението на пациенти от тези населени места.
Специалистите се насочват към областните и университетските болници, за да отговорят здравните заведения на критериите за сключване на договор с НЗОК. Около 80 000 до 100 000 души се очаква да се пренасочат към областните и университетските болници и се смята, че те в момента имат 15 % свободен капацитет, който ще позволи приемането им.
За сключване на договор ще се изисква наличието на лекари по съответните специалности на основен трудов договор в болницата
Предварителният анализ на данните показват, че договорите, които предстои да се сключат, се различават от тези през 2009 г. Лечебните заведения се опитват да осигурят необходимото за покриване на критериите на касата. Те трябва да разполагат и с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория.
Очаква се по-ефективно разпределение на средствата през 2010 година.
До 20 януари НЗОК трябва да приключи договарянията с лечебните заведения за болнична помощ.
В спешните кабинети чрез дежурства и извънреден труд ще работят необходимите специалисти. Те ще бъдат стимулирани чрез заплащане, каза министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
Създаваме механизма, регулацията. Лекарите не могат да бъдат задължени, а стимулирани, посочи той.
Лечебните заведения, които ще сключат по-малко договори, ще могат да се преобразуват в медицински центрове, в ДКЦ-та, филиали на Спешната помощ.
И досега пациентите, които са имали по-голяма тежест на заболяванията, са попадали там, където трябва, заяви д-р Валерий Митрев – заместник-министър на здравеопазването
Болницата не е центърът на нашето внимание, а пациентът. Казвайки, че там има болница лъжем пациента – там има сграда, но не и болница, заяви той.
По думите му – нищо ново няма да се случи на пътя на пациента, който е добре утъпкан и досега.
Облагодетелствани са големите градове като София, Варна, Пловдив, по отношение на квалификацията на специалистите. Затова и в момента пациентите сами се пренасочват към тях./агенция Фокус/