В. Кисьов: Това е невъзможен за театъра наем

Това е невъзможен за театъра наем, заяви пред БГНЕС директорът на театър „Сълза и смях“ проф. Венцеслав Кисьов, след като от читалище „Славянска беседа“ бяха поискани 1000 лв. дневно за наем на помещението.

Кисьов допълни, че до момента „Сълза и смях“ не е трябвало изобщо да плаща наем за използването на сградата на читалището. Той обясни, че според решение на Върховния съд от май миналата година, собствеността е прехвърлена на читалището, което пък означава, че неговото ръководство може да се разпорежда с наемите. Делото се влачи в продължение на 19 години, възмути се Кисьов. Той каза още, че Министерството на културата е провела над 10 разговора с читалището, но от „Славянска беседа“ са се държали арогантно. „Министърът е в състояние на безпомощност“, каза още директорът на театъра. Той бе категоричен, че не разбира мотивите за исканията на ръководството на читалището и заяви, че няма конфликт с ръководството му. „Съмнявам се, че ще има благоприятен изход от ситуацията“, посочи Кисьов.
БГНЕС припомня, че по-рано днес от министерството на културата съобщиха, че ръководството на читалище „Славянска беседа” е поставило безпрецедентен ултиматум на Нов драматичен театър „Сълза и смях” . От читалището е имало закана, че ще извадят принудително театъра от сградата на ул. „Г. С. Раковски” № 127, ако до 10 януари 2010 г. не сключи договор за наем в размер на 360 хиляди лева годишно, или по 1000 лева на ден, съобщиха от Министерството на културата. Министерството е получило предупредително писмо, в което председателят на читалище „Славянска беседа” Петър Райжеков, бивш актьор от театър „Сълза и смях”, посочва, че ако до 10 януари 2010 г. не се сключи договор за наем при едностранно определените от него условия, трупата на „Сълза и смях” ще бъде извадена принудително от сградата.
„Сълза и смях” се намира на театралната улица на София „Раковски” № 127 от 42 години. Само за последните десет години Министерството на културата е инвестирало за ремонт и пълно преустройство над 3 милиона лева. През август т. г. осигури спешно 50 хиляди лева за поправка на покрива, изгорял след пожар. Министерството на културата изразява голямата си тревога и безпокойство от факта, че безпрецедентните действия на ръководството на читалище „Славянска беседа” оставя на улицата над 110 изявени български актьори и пет утвърдени частни трупи, които играят на откритата сцена на театър „Сълза и смях”. Читалищата в България са самостоятелни юридически лица, неправителствени организации, регистрирани по Закона за народните читалища и имат собствени органи на управление и контрол. Министерството на културата има само методически функции да подпомага и насърчава културната дейност на читалищата. Управлението на собствеността им, какъвто е случаят със сградата на ул. „Г. С. Раковски” № 127, е изцяло следствие от решенията на читалищните настоятелства. /БГНЕС