В Италия предлагат 500 евро на „големите бебета“ да напуснат семейното гнездо

Италианският министър на държавната администрация и новите технологии Ренато Брунета предложи по време на телевизионно предаване да се отпускат по 500 евро на месец на всички младежи, които приемат да напуснат семейното жилище на 18 години, предаде Франс прес. Средствата ще бъдат отделени за сметка на намаляването на някои пенсии.

Министърът стана обект на внимание, след като миналата седмица предложи „големите бебета“ да бъдат задължени по законодателен път да напуснат родителите си. Брунета обяви идеята си по време на предаването „Доменика Ин“ по първи канал на италианската обществена телевизия. Той предложи да се отпускат по 500 евро на месец под формата на облекчения, намаления на наеми, заеми, за да се помогне на младите да се установят далеч от мама и татко.

Дворецът Чиги, където се помещава дясноцентристкото правителство на Силвио Берлускони, разпространи комюнике, в което заявява, че тази идея принадлежи лично на министъра и не е резултат от никакво правителствено споразумение.

За осигуряването на средства за помощта за „големите бебета“, Брунета предложи да се действа с пенсиите на над 55-годишните, тъй като трябва да се дава по-малко на родителите и повече на децата.

„Италия е пълна с млади хора, които поемат рискове и искат да бъдат свободни. Ние, родителите, сме отговорни за факта, че остават в семейното жилище често докато навършат 30 години, а понякога и до 40 години,“ каза Брунета.

Лявата опозиция и синдикатите изразиха недоволство, допълва БТА. Според общата италианска конфедерация на труда, идеята ще създаде конфликти между поколенията. Демократическата партия и партията „Италия на ценностите“ определиха идеята като демагогска. „Защо не финансирате тази помощ с парите на данъчните измамници, които поради амнистия се върнаха отново през последните месеци,“ отбеляза председателят на партията „Италия на ценностите“, Антонио ди Пиетро./DarikNews/