В Дания строят умни къщи

kushta2Пилотни проекти по изграждане на интелигентна мрежа за управление на енергопотока стартираха в Дания, съобщава technews.bg. Партньорството между Panasonic Европа и енергийната компания SEAS-NVE, притежавана от потребителите, ще положи основите за създаване на екодомовете на бъдещето. 
На предстоящото събитие СОР15 в Копенхаген ще бъде показан прототип на къща, снабден със система за управление на домашното потребление на енергия (Lifinity Home Energy Management System – HEMS) на Panasonic и с технология от типа „смарт грид“ на SEAS-NVE. Тя регулира интелигентно консумацията на електричество при електроуреди, осветление и отопление. Системата Lifinity HEMS, разработена от Panasonic Electric Works, помага на домакинствата да пестят енергия, като визуализира потреблението на електричество. Това става чрез серия мерки, като интелигентно отчитане на консумацията, предоставяне на екологични съвети и контролиране на отоплението, осветлението и работата на електроуредите, на място или от разстояние. Контролът се извършва чрез серия от дисплеи, обединени в потребителски интерфейс и достъпни чрез контролен панел, персонален компютър и смартфон. Мрежови сензори и устройства, свързани с основните HEMS технологии в Lifinity, помагат за подобряване на цялата консумация на енергия в дома без загуба на комфорт. Директната връзка със смартфони позволява потребителите дистанционно да включват и изключват електроуредите.
Системата от типа „смарт грид“ (интелигентна мрежа) на SEAS-NVE е базирана на серия интегрирани електронни електроизмерватели Echelon, чиито показания са достъпни през интернет, при използване на обикновена IP връзка. При нея множество измерващи устройства могат да споделят една-единствена IP връзка, позволяваща към системата лесно да бъдат прибавяни нови широкоспектърни технологии.

в-к Стандарт