Върбгшка, спореж, железник — Verbena officinalis L. Сем. Върбинкови – Verbenaceae

Разпространение. Расте из тревистите места, покрай пъ­тищата и ливадите в цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто растение с разклонено и високо до 80 см четириръбесто стъбло. Листата са срещуположни и продълговати, едро или дребно назъбени, като долните са с дръж­ка, по-едри и пересто нарязани, средните са триразделни, а горните са по-дребни, цели и седящи. Цветовете са розови или светлоли-лави, събрани на върха на стъблото в класовидни съцветия. Чаш­ката е тръбеста, петделна, с петлистно сраснало венче и 5 тичинки. Плодът е сух и се разпада на 4 орехчета, които от вътрешната страна са с белезникави люспици. Цялото растение е покрито с корави власинки.

Използуваема част. Стръковете на растението, брани през време на цъфтежа, юни—юли—август. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и с горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сенчесто, сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Гликозидите вербеналин и вербенин„ малко етерично масло, един алкалоид, горчиво вещество, слуз,, танини, инвертин, емулсии и др.

Лечебно действие и приложение. Върбинката е широко употребявана билка при много заболявания. Тя притежава главно нервоуспокоително, общоу крепите лно и прстивстемпе-ратурно действие. Прилага се при простуда, отпадналост, умора (нервна и физическа), при застой на течности в организма, въз­паление на черния дроб и далака и др.

В българската народна медицина върбинката се употребява още при главоболие, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, малокръвие, магарешка кашлица, малария и др. Стръкове, сварени в оцет, се препоръчват за налагане при .плеврит, а сварени във вода, — за бани при обриви и лишеи, за компреси при възпалени очи, също за гаргара при лош дъх на устата.

Начин на употреба. 2 супени лъжици нарязани стръкове се сипват в 500 г вода и се оставят да врят 5 мин. След като отва­рата изстине, прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.