Вълшебна пръчица ще спасява света?

След като в САЩ официално бе обявено, че парниковите емисии са вредни за здравето, президентът Обама може да разпореди редукция на емисиите и без продължителни законодателни процеси. Темата коментира Анна Енгелке.

Разбира се не е случайно, че американското управление за защита на околната среда излезе с решението си за вредното влияние на парниковите емисии точно в началото на световния еко-форум в Копенхаген. Вярно е, че Белият дом вчера нееднократно подчерта, че база за становището е решение на Върховния съд от 2007 година. Но всеки знае колко добре се планират нещата в сегашното американско правителство и колко навреме – десет дни преди явяването на Обама на еко-форума в Копенхаген – от Вашингтон се излъчва дългоочакваният сигнал: Съединените щати начело с Барак Обама се отнасят много сериозно към затоплянето на Земята.

Непукизъм и отрицание

Решението на управлението за защита на околната среда теоретично означава, че на индустрията могат да бъдат наложени ограничения за изхвърляните количества парникови газове, и то без да е непременно необходимо съгласието на Конгреса. Достатъчно е президентът да обяви влизането в сила на новите правила. Дали в такъв случай не става дума за един вид вълшебна пръчица на Обама? Така ли ще се постигне спасението на света от климатичния колапс? Не – естествено не. Президентът увери, че по отношение на опазването на климата ще продължи да сътрудничи с Конгреса. Където в момента е внесен закон за намаляването на емисиите парникови газове. Набелязаните цели са по-скоро скромни и крайно недостатъчни, но и така представляват голяма стъпка за Съединените щати. Засега законът има само одобрението на доминираната от демократите Камара на представителите. При това – от гледна точка на значителното мнозинство на демократите в тази камара – законът мина с изключително оскъден резултат.

Което показва на Барак Обама колко са непопулярни мерките за опазване на климата дори и сред неговите собствени партийни съмишленици. До момента индустриалното лоби и републиканците успяват да представят мерките срещу затоплянето на Земята като смърт за трудовия пазар в Съединените щати. А и проучванията показват, че американците далеч не са толкова убедени в заплахите от промените в климата колкото европейците, например. Това е изходното положение за Обама.

Ще бъде ли изигран и последният коз?

Чрез решението на управлението за защита на околната среда за обявяване на някои парникови газове за опасни за здравето, което дава възможността за самостоятелни стъпки, президентът разполага сега с още една опция. Казва, че няма да я използва, но разполага с нея. Което е и най-хубавото на опцията. Посланието на Обама е ясно: Мили политици в Камарата на представителите и в Сената, имате възможността да прокарате закона за опазване на климата. Ако не използвате шанса си – ваш пропуск. В такъв случай ще се задействат моите служби.