Възстановяване силите на тялото, засилване на паметта и по-добър тонус

Тъй като си възвръщаме здравето с помощта на дезинтоксикацията, организмът става много чувствителен към възстановяващи лечения, например оздравяващи хранителни режими и добавяне на минерали и витамини.  За по-прецизно провеждане на терапиите могат да се следват препоръките на лекар, занимаващ се с холистична медицина, базирани на резултатите от индивидуалните изследвания.

Изследванията са важни, понеже ние не остаряваме едновременно. По-често органите на индивидите губят в различна степен енергията си. Западната медицина се отличава с лабораторните си анализи и един пълен набор от изследвания може да оредели кои точно системи на организма са излезли от баланс и с това причиняват преждевременно стареене. Изследванията могат да определят например дали надбъбречните жлези произвеждат достатъчно хормони, забавящи стареенето, дали витамините и минералите са правилно усвоени и дали токсични метали са замърсили системата. Резултатите могат да разкрият, че един пациент е анемичен поради железен дефицит например, докато при друг има недостиг на фолиева киселина. Резултатите помагат на терапевтите, практикуващи холистична медицина, да се насочат към специфичните нужди на пациентите си.

След като започнете веднъж оздравителния режим, последвалите изследвания показват до колко препоръчаното лечение оказва влияние и могат да се правят съответни корекции към него. Приемането на някои хранителни вещества може да се преустанови в момента, в който организмът започне да си ги произвежда само, а други може да продължат да бъдат приемани. Например тироидните добавки са необходими за пациенти с ниска телесна температура, докато системата се включи след няколко седмици и започне да произвежда сама хормона в приложимата му форма. Други вещества, като  витамин С, напускат тялото бързо и е необходимо да бъдат приемани неколкократно всеки ден.

Останалите мерки за оздравяване също трябва да бъдат отбелязани. Това става с наблюдаването на симптомите и външния вид. Ако симптомите изчезват и външния вид се подобрява с времето, това е индикация, че терапията е ефикасна. И с възстановяването на силите на тялото човек може да отбележи допълнителни подобрения, като нарастване на издръжливостта, засилване на паметта и по-добър тонус на тялото.