Във Варна се провежда специализирана полицейска операция „Медузите”

До момента са задържани четирима, сред тях – председателят на Общинския съвет. Проверяват се три сделки, сключени от „Градски транспорт” ЕАД, чийто собственик е общината

Специализирана полицейска операция с кодовото име „Медузите” се провежда на територията на ОДМВР-Варна. Към момента са проверени 10 адреса – жилища и работни места. Иззети са голямо количество счетоводна документация и компютърни конфигурации. В хода на действията за разследване са извършени претърсвания и изземвания в кабинетите на председателя на Общинския съвет, управителя на „Градски транспорт” ЕАД и главния счетоводител на фирмата.
Предмет на разследването са три сделки, сключени от „Градски транспорт” ЕАД – Варна, чийто едноличен собственик е Община Варна, за доставка на рециклирани автобуси от Франция и Германия. Сделките са реализирани в периода 2003 – 2007 година. Общата стойност на доставките е приблизително 2 милиона евро. Извършените сделки са в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки.
По една от тях, в сътрудничество с европейските партньори на МВР, по безспорен начин е доказано, че сумата, платена на фирмата – собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства. Предстои изготвянето на съдебно-следствени поръчки, чрез които да се съберат допълнителни данни за извършените по сделките престъпления.
До момента са задържани четирима – Д.С., известен като Дидо Дънката, председателят на Общинския съвет във Варна, управителят и главният счетоводител на фирмата „Градски транспорт” ЕАД.
Разследването по досъдебното производство продължава.