Втори паметник на Христо Ботев

novini

На 13 ноември 2009 г. в един от парковете на Одеса, недалеч от центъра, бе тържествено открит бюст-паметник на Христо Ботев.  На тържеството присъстваха представители на местните власти и българската общност, на Посолството и Генералното консулство на Република България, много журналисти. Тържеството бе открито от Юрий Граматик, президент на организацията Конгрес на българите в Украйна, която е инициатор и спонсор на създаването и поставянето на паметника.

С поздравителни слова към присъстващите се обърнаха губернаторът Николай Сердюк, председателят на областния съвет Николай Скорик, пълномощният министър в Посолството Венцислав Къпев, генералният консул Георги Проданов, вицепрезидентът па Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева и др.

Ораторите подчертаха връзката на Ботев с Одеса и Бесарабия, значимостта на неговото творчество и героичен подвиг, тачени силно в Одеска област. Не случайно това е вторият паметник на Ботев в Одеса и трети в областта, а единственият музей на Христо Ботев извън България се намира в Задупаевка. Общо бе увереността, че паметникът ще бъде не само място за поклонение пред великия поет, но и символ на връзките между двата народа и държави.
Събитието бе широко отразено от централните и местните СМИ.