Втора рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул ще се включи в операцията на НАТО в Афганистан

В ход е ротацията на първа с втора рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул в Афганистан. Българските военнослужещи от втора рота ще приемат от своите колеги задачите по охрана и патрулиране в зоната за отговорност. Задълженията на националния командир,на българския контингент в Афганистан полковник Петко Лилов ще бъдат поети от полковник Димитър Шивиков. Командир на втора рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул е майор Иван Иванов.

На среща на двамата национални командири полковник Петко Лилов и  полковник Димитър Шивиков с командването на Центъра за охрана на летище Кая бе дадена добра оценка за дейността на българския контингент, който приключва мисията си в Кабул. Бе обсъдена и съвместната работа през следващите 6 месеца.

Започна и ротацията на трите български медицински  екипа, които участват в операцията на НАТО в Афганистан. Два от екипите ще се включат в испанската военнополева болница от състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF)  до Херат, и един – в мултинационалната военнополева болница от състава на ISAF в Кабул. Ръководител на медицинските екипи в испанската военнополева болница е подполковник д-р Бисер Пукалски от състава на Военномедицнския отряд за бързо реагиране към Военномедицинска академия,  а на екипа за Кабул – майор д-р Румен Бояджиев, хирург от УМБАЛ „Пирогов”. Мисията на 15-те медици е в рамките на четири месеца.

Във военнополевите болници в Кабул български  военни медици работят от септември 2004 г. Досега там са се ротирали близо 20  екипа  от  над сто души  –  лекари и медицински сестри. От 2005 г. участваме с наши медици и в испанската военнополева болница в Херат. До този момент в нея  са се сменили  близо 30 екипа от  над 300 военни медици.