Всичко за множествената склероза

Преди повече от сто години френският лекар Жан Мартен Шарко за пръв път е описал множествената склероза като заболяване. Но и до днес учените-медици се занимават с изучаването на причините за възникването и. В днешно време тя се смята за най-разпространеното увреждане на централната нервна система. Милиони хора от целия свят, и то в пълния разцвет на силите си – от 15 до 45-годишпа възраст – страдат от множествена склероза.

Предполага се, че е следствие от автоимунен процес
Заболяването възниква в резултат на разрушаване на миелиновата обвивка на нервните клетки, разположени в гръбначния и главния мозък. Разрушаването на миелина намалява скоростта на разпространение на импулсите по тези клетки. Тъй като взаимодействието между нервните клетки е много сложно, забавянето на разпространението на тези импулси дори и върху малка част от невроните може да доведе до сериозни неврологични разстройства.
Симптомите на болестта често започват да се проявяват още в юношеска възраст, постепенно прогресират и така, след 20-25 години, настъпва смърт.
Сред ранните признаци са неволни движения в очните ябълки, забавяне на речта, тре-мор, пробождане и парене под мишниците и в краката. Освен това се нарушава и походката.

Според това как и колко бързо прогресира болестта, симптомите стават по-силно изразени.
Освен двигателни изменения в много от случаите настъпват и психични нарушения. Множествената склероза обаче отбелязва и периоди на ремисия.
Характерът на това заболяване и до момента не е съвсем ясен. Много учени предполагат, че става дума за автоимунен процес, който предшества въздействието на някакъв още неидентифициран вирус върху миелиновата обвивка.

Както и при другите автоимунни заболявания, лечението на множествената склероза включва приемане на противовъзпалителни и имуносупресив-ни лекарствени препарати по време на пристъпите. Не вярвайте на обещания за чудодейно оцеляване Медиците споделят случаи от своята практика, при които сред болните и техните близки се носят слухове за излекуване по някакво чудо на това коварно заболяване. Често могат да се чуят разкази за това, че някой болен, след прием на някакви средства, станал от инвалидната количка и започнал да ходи.

Специалистите смятат, че, за съжаление, това не може да се случи. Заболяването има вълнообразно протичане {пристъпите се сменят с ремисии), затова в повечето случаи е възможно временно подобряване на състоянието. Но болестта никога не отстъпва изцяло и не изчезва съвсем.
За съжаление, независимо от разясненията на лекарите, много болни свързват всички свои надежди именно с чудодейните методи за излекуване.

Казваме „за съжаление\“, защото след това те са горчиво разочаровани поради факта, че очакванията им не се оправдават. Освен това е изгубено време и вече е по-трудно да им се помогне.

Ако болните действително искат да облекчат състоянието си, трябва да се „сприятелят\“ със своята болест, да се научат да живеят с нея.
Но за целта е необходимо да знаят много повече за множествената склероза.

Болестта връхлита неочаквано
Множествената склероза няма нищо общо с обикновената разсеяност. Както споменахме, това е автоимунен процес, т.е. предизвикан от разстройства в работата на имунната система. А иначе представлява възпалително заболяване на нервната система. При това протича огнищно (налице са много огнища в засегнатата област). Разрушава се обвивката на нервните влакна. Както споменахме, тази обвивка е съставена от веществото миелин. При това заболяване основно страда централната нервна система – главният и гръбначният мозък.

Тук ще дадем малко повече обяснения за миелина. Той образува защитния слой около нервните израстъци. Ако миелиновата обвивка се увреди, предаването на сигналите не само се забавя, но може и въобще да се прекрати. И тогава се появяват симптомите на множествената склероза.
При магнитно-резонансна томография на мозъка, при много болни още в ранен стадий от заболяването се откриват много уплътнения, предизвикани от разрушаването на миелина. Забелязва се и локална атрофия на нервните влакна.

Коя е причината за измененията
Изследователите и досега си блъскат главата над въпроса: коя е причината за тези изменения?
Около местата на разрушаване на миелина винаги се развива възпаление. Но учените така и не са изяснили кое е първичното и кое е вторичното: дали възпалението предизвиква разрушаването на миелина? Или е обратното? А защо не всички тези процеси да са вследствие на някакъв друг процес в организма, за който все още не се знае нищо?
Имало е случаи, когато хора са преболедували обикновени остри респираторни вирусни инфекции и след няколко месеца отиват при лекар със симптоми на множествена склероза.

От много години специалистите се опитват да открият този вирус, който може би провокира организма към подобна реакция. Сред „заподозрените\“ са някои видове шарка, херпесът, различните ретровируси. Обаче „виновникът\“ все още не е открит. Роля играе и качеството на живота на човека
Изследователите са изпробвали да потърсят причините и другаде, за да разберат дали склонността към множествена склероза не се корени в обстоятелствата на живота на самия пациент.

Така се и оказало. Около промишлените зони с висока степен на химическо замърсяване вероятността от развитие на множествена склероза е много по-висока. Но това пак не е причина.

Голямо значение може да има и наследствената предразположеност.
Специалистите признават, че нито един от признаците, по които в днешно време се поставя диагноза на пациентите, не е решаващ. Случва се така, че съдейки по томографията на болния човек, в мозъка му, както се казва, няма живо място, а той се чувства добре.

При друг болен мозъчната томография дава минимални признаци на заболяването, а клиничната картина на множествената склероза е налице.

Как се проявява заболяването?
При хора, които по-рано не са се оплаквали от здравето си, постепенно нарастват нарушението на координацията, чувствителността, зрението, интелекта. Силата на мускулите им намалява, придвижването им става по-трудно, нарушават се функциите на тазовите органи.

Не ВСИЧКО е толкова отчайващо
Все пак не се отчайвайте. Диагнозата „множествена склероза\“ не е присъда. Дори при тежка форма на протичане на болестта, нарушенията могат да бъдат потиснати за дълго време, дори за 10-20 години. Това обаче може да стане, ако паралелно с назначените от невролога медикаменти и процедури се спазват няколко прости правила:
• Не се преуморявайте.
• Не прекарвайте много време на слънце.
• Приемайте медикаменти само по препоръка на лекарите-специалисти.
• Избягвайте резките климатични промени, както и промяната на часовите пояси.
• Старайте се да не нервничите.
• Прекарвайте колкото се може повече време на чист въздух.

ПОМАГАТ ЛИ ИНЖЕКЦИИТЕ И ТАБЛЕТКИТЕ

През последните години медиците вече разполагат с нови ефикасни средства за предотвратяване на опасните усложнения на множествената склероза. Но, както и при почти всички заболявания, за да се получи този ефект,болният трябва да започне лечението в най-ранен стадий.

Това, както се досещате, е свързано с доста големи проблеми. Имат се предвид чисто организационни проблеми, свързани с воденето на отчет на болните. Те се делят на инвалидни групи. Но понякога от полезрението на специалистите могат да отпаднат хора с ранни проявления на множествената склероза. А точно за тези случаи има разработени най-ефикасни методи на лечение.

В сложните случаи на заболяването за уточняване на диагнозата е необходима магнитно-резонансна томография. Това изследване се прави в големите градове и столицата, но не е достъпно за по-малките провинциални райони.
По този повод трябва да споменем и нивото на квалифицираните невролози. По места то си остава на степен „има какво да се желае\“.

Но да се надяваме, че ще се създадат повече специализирани центрове за лечение на множествена склероза, че работата на лекарите ще бъде по-координирана, ще се прилагат новите подбрани методи на лечение.

БОЛЕСТТА ВЕЧЕ НЕ ИЗГЛЕЖДА ТОЛКОВА СТРАШНА
В днешно време вече множествената склероза не изглежда така страшна, както например преди десет години. Въпреки че все още не може да бъде излекувана, както и повечето други хронични заболявания. Но с всяка изминала година се появяват нови даващи надежда препарати и методи на лечение.

Вече е напълно реално да се намали активността на процеса, да се удължат периодите на ремисия, съответно да се намали честотата на обострянията до 30 процента.
През последното десетилетие са разработени и се приемат няколко препарати, които регулират имунната реакция (имунния отговор) на организма по отношение едни или други външни „провокации\“. Към тези препарати спадат преди всичко бета-интерфероните. Обаче тези лекарства са много скъпи. Знаем, че предписването и ползването на скъпи лекарства в България се регулира от Здравната каса.

Знаем и за редицата проблеми в тази институция. Нямаме точна информация дали се дават безплатно и какво количество се полага на болен, факт е само, че тези препарати помагат на болните с множествена склероза. Може би всичко е съобразено с инвалидната група, към която са причислени болните. Може би е трудно на лекарите да обяснят на болния защо той не може (евентуално) да получи бета-интерферони, а ще му прилагат някаква симптоматична терапия. Отново ще кажем, че това е въпрос не от нашата компетенция, а на ниво здравно министерство, здравна каса и т.н. И ще повторим, че бета-интерфероните са най-ефикасните медикаменти на този етап.

Индивидуално подбраната методика може съществено да подобри качеството на живот на болните. Освен медикаментите в такава методика се включват много други процедури – лечебна физкултура, физиотерапия и т.н. Всеки болен трябва да изпълнява такива процедури, дори и в домашни условия.

ПРЕПОРЪКИ ЗА МЕНЮТО И ПРОДУКТИТЕ
При множествена склероза болният трябва да внимава как и с какво се храни. В случая няма определена някаква твърда диета, но е необходимо да се спазват конкретни препоръки.
Намалете месните продукти, наблягайте на растителните мазнини и на белтъчините.

На масата трябва да имате плодове, зеленчуци, морски
продукти, нетлъсти видове риба {с изключение на скумрията, сьомгата, херингата). Трябва да имате ръжен хляб, каша от пълнозърнесто брашно, магданоз, целина, копър, киселомлечни продукти.

Всекидневно изяждайте по една супена лъжица пшенични кълнове и 2-3 скилидки чесън. А може и половин глава лук.
Приготвяйте всичките си ястия с растително масло.

НЕОБХОДИМИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ЗА БОЛНИТЕ МУСКУЛИ
За да поддържате мускулите си в тонус и да предотвратите прогресирането на мускулната слабост, всеки ден изпълнявайте комплекс упражнения.
Прехвърлете теглото на тялото от единия на другия крак. Седнете на стола и стегнете мускулите в слабините за 2-3 секунди. Опитайте се постепенно да стигнете до 10 секунди по време на това упражнение. Но в никакъв случай не напрягайте мускулите на корема, ханша и краката.
Легнете на килима, приберете ръце до тялото си, леко разтворете крака и ги свийте в коленете. Опирайки се на петите, повдигайте и отпускайте таза, като напрягате мускулите на ханша {в областта на ябълките).
Разтягайте с ръцете си специални тренировъчни пружини или гумен ластик.

Направете си от подходящ материал или предмет малко гумено кръгче, пъхнете в него върховете на пръстите си и го разтягайте в различни посоки.

Повторете всяко упражнение по 10 пъти
Всеки ден самостоятелно масажирайте мускулите на ръцете и краката си. Ако са напрегнати, движенията ви трябва да бъдат много леки, без силен натиск. Ако обаче тонусът е намален, правете точно обратното – извършвайте интензивни движения.
И освен това периодично поглаждайте с длани дясната долна част на корема по посока на часовниковата стрелка.

От пощата
ПОМОГНА МИ НАСТОИКА ОТ ИНДИЙСКИ ЛУК
Аз боледувам от дълги години от множествена склероза и освен традиционното лечение продължих да търся методи и лекарства, които да ми помогнат. Първо използвах специален балсам за увредена кожа и предположих, че ще повлияе за възстановяване и на миелина. Отначало го нанасях на гръбначния си стълб и слепоочията приблизително един месец.

След това го замених с настойка от индийски лук. Ето как се приготвя тя: вземат се 3 луковици заедно с листата
и се смилат в машинката за месо. След това се слагат в 2-литров буркан и се заливат догоре с вода. Настойката се държи 40 дни на тъмно място при стайна температура, като периодично се разклаща. След това се изцежда.
Замених балсама с настойката от индийски лук, защото и двете средства не трябва да се ползват много дълго време.
И в крайна сметка това лечение много ми помогна. Станах по-силна и по-издръжлива.

14 ГОДИНИ БЕЗ МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА
Искам да споделя с вашите читатели една схема за комплексно лечение на множествена склероза.
1. Лечение с ухапване от пчели: 1-ви ден – една пчела; 2-ри ден – 2; 3-ти ден – 3; 4-ти – 4 и 5-и – 5. След това се използват всекидневно по 5 пчели на ден, като започнете от ший-ната част на гръбначния стълб и стигнете до опашната кост. Ако нямате пчели или не можете да приложите тази процедура, разтривайте гръбначния си стълб с мехлем от пчелна отрова сутрин и вечер.

2. Може да се използва и прополис – 30 капки 3 пъти на ден {аптечна настойка).
Прополисът се капва в 50 мл вода. Моята сестра боледува от множествена склероза и лежа в болницата цял месец.
Изписаха я като й казаха, че не могат да я излекуват. Тогава ние с майка ми прочетохме много книги в търсене на някакво лечение. Започнахме да я лекуваме по горната схема, защото тя въобще не можеше да ходи. И след това 14 години моята сестра живя без признаци на множествена склероза.

ВЗЕМЕТЕ СИ КУЧЕ И ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ С БОЛЕСТТА
Здравейте, уважаема редакция! Искам да кажа на всички, които отскоро боледуват от множествена склероза {както се случи и на мен), следното: имайте предвид, че много ще ви боли, ще получавате унижения и обиди. Но трябва да преминете през това състояние, или, както се казва, да преодолеете себе си. Знайте, че таблетките няма да ви помогнат.
Но си вземете едно добро куче. Грижата за него ще ви помогне да се справите с болестта.

Lekar.bg