Всеки четвърти дава рушвети

korupciaАнтония Кюмюрджиева

Всеки четвърти българин през последната година е трябвало да бутне пари под масата, за да може да получи дадена услуга. Всеки втори пък е готов да участва в корупционни схеми. Това показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията и Витоша рисърч, представено вчера. Според оповестената статистика към октомври 2009 г. 25,8% от българите са давали подкупи. За сравнение през август 2008 г. рушвети са бутали около 21,5% от населението, а през януари 2007 г. цифрата е била 31,1 %. Гражданите и бизнесът оценяват, че 
корупцията в страната намалява показват резултатите от изследването. Равнището на рушветите сред населението обаче остава високо. Част от предприемачите приемат за напълно нормално да дават подкупи, сочи още проучването. Между 15-20% от представителите на бизнеса участват в корупционни схеми. В същото време все по-малко чиновници си искат рушвети от обикновените хора и бизнесмените, за да им свършат работа. Тази тенденция се забелязва от октомври тази година. Въпреки това равнището на корупция остава относително стабилно за последните три години.
Много дисциплиниращо са ни подействали членството ни в Европейския съюз и отварянето на нови пазари. Това е довело до известен спад в корупционните схеми. Изследването показва, че корупцията е навлязла достатъчно дълбоко в обществото, за да се приема като нещо нормално. Този факт допълнително затруднява противодействието й. Очевидно подкупът у нас е начин на живот 
Ако дадеш пари, няма да умреш заради калпаво здравеопазване, може и да отървеш затвора с по-лека присъда, дори да си бандит от класа, ще си запазиш шофьорската книжка непокътната, даже да си карал като бесен. 
Политическата корупция е друга бира, по-точно – друго, по-класно питие. Изследването отчита политическа воля за справяне с рушветите, но тя не може да се изразява само с декларации и ново законодателство. Необходими са механизми за прилагане на обявените мерки и новото законодателство, твърдят експертите. Тази констатация може да се подкрепи от показното осветяване на мръсните практики на тройната коалиция и предаването на някои от министрите й на прокурор. Резултатите от тази „воля“ на управляващите обаче все още не са налице. Авторите на доклада посочват липсата на реални санкции и правителствена система, която да показва и анализира проблемите. В последния си доклад от февруари т.г. ЦИД посочи, че основното предизвикателство пред България през тази и следващата години е практическата безнаказаност на корупцията и организираната престъпност във високите етажи на властта. 
Прогнозира се, че 2010 г. ще бъде ключова за антикорупционната политика в страната. През февруари Европейската комисия ще отбележи в технически доклад напредъка на България в борбата с мафията и корупцията. През юни обаче докладът от мониторинга ще търси реални резултати за влезли в сила присъди, повдигнати обвинения, прилагане на законите.

в-к Стандарт