Обзавеждане за дома

Всекидневна без прозорец

Възможен ли е, живот в стая без прозорец? Ако вие сте решили да издигнете стена  я направете максимално лека. Например, итонг или полупрозрачен матов поликарбонат. Може също да е напълно стъклена и прозрачна (предвидете възможността да спуснете жалузи от страна на  спалнята при необходимост да се уедините). Използвайте визуални илюзии: с помощта на огледални прегради можете оптически да увеличите даденото пространство. Премахнете или изхвърлете всики стари мебели и нептребни вещи които заемат излишно пространство. Преграда може да направите до тавана или на височината на човешки ръст. Стаята без прозорец нуждае от допълнителна циркулация на въздуха. Ако вие планирате да посрещате гости във вашата всекидневна, то там може да бъде задушно и подлежи на задимяване, затова тук стои въпроса за нужда от климатизация.

Колкото по-голям е източникът на светлина, толкова по-добре стаята ще бъде по-осветена и просторна. Ако вие е провървяло и във вашия дом таваните са високи, помислете за съоръжение за вентилация или прозорец на тавана. За вдъхновение можете да разгледате такива тавани от знамения архитект Франц Л.Райт (разбира се, с поправката ако във всекидневната има значителна площ).

Съществува мнението, че само помещения в неутрални пастелни тонове ще придадат простор и светлина. Белият и бежов интериор е прекрасен, но това не е единственото възможно решение. Не нужно да се притеснявате от цветовете. Помните, че тъмните тонове променя обема на предметите и границите между тях. За да увеличим оптически площта във всекидневната тя трябва да е боядисана в един цвят и да се избягват всякакви контрасти. Хладните цветове са за предпочитане, защото те оптически «увеличават» предметите (топлите цветове, обратно ги стесняват).

Оставете си пространство за предвижване из стаята! Може да е банално, но на практика много хора забравят за това. Разбира се, всичко може да бъде разположено, където ви е угодно, но даже най-голямата стая ще се окаже тясна ако бъде пренатрупана. Грешно е да се счита, че за  малка стая ще подхождат само малки мебели. Това въобще не е така! При съблюдаване на нормалната ширина преминаването в помещението, при по-големи мебели, например, диван, ще направи стаята психологически по-крупна. Визуално на всеки един човек ще му се струва «колко много място има тук — даже такъв диван се е поместил». Така, че например, голяма картина или голям плазмен телевизор ще направят малката стена голяма. Чувството за бъркотия възниква от многото малки предмети и детайли.

Освен това за всекидневната трябва да помислим за камина. Вече има възможност да изберем камина, която на нас ще ни хареса и подхожда. На пазара има достатъчно много производители, за да изберем не само по марка, но и по мощност, КПД и други показатели. Огнището ще стане най-важният център в композицията на всекидневната – огънят винаги психологически заема основното място, а от там и размера на помещението, а това че стаята е без прозорец отива на втори план.