Връзката между метаболизма и наднорменото тегло

Знаете ли, че подобряването на метаболизма може да ви помогне да отслабнете.
Сигурно познавате хора, които ядат до скъсване и не качват и едно кило, а вие се ограничавате и пак си трупате килограми. Някой са родени с добър метаболизъм, но тези, които не са могат да поработят по въпроса.
Хората с добър метаболизъм изгарят бързо калориите независимо какво правят. Спане, ядене, гледане на телевизия, при всяко едно действие калориите им се стопяват.

Какво точно е метаболизъм?
Това е количеството енергия, което тялото използва, за да функционира правилно или казано по друг начин – обмяна на веществата. Правилното функциониране включва обработването, транспортирането в тялото и отделянето на храната и хранителните продукти, които приемаме. И така вашето тяло изразходва единици енергия, познати като калории, за да обработи храната, която ядете.
Някой храни изискват по-голямо количество енергия, за да бъдат обработени. Ако хапвате парче пълнозърнест хляб, например трябва да дъвчете по-дълго, за да го преглътнете, следователно използвате повече енергия. Така стоят нещата и с пържолата – колкото и крехка да е, изисква повече усилия отколкото, когато ядете кейк. Ако ядете сурови броколи изразходвате повече енергия, отколкото ако са сварени и така можете да се сетите за много подобни примери.
Понякога се получава така, че докато ядете изразходвате повече калории отколкото има в това, което ядете.

Как можете да подобрите метаболизма си?
Един от най-разпространените начини е чрез упражнения. Тренирането и подсилването на мускулите подпомага изгарянето на калории, а от там и обмяната на веществата.
Освен това можете да промените хранителните си навици. Както отбелязахме по-горе, някой храни изискват повече усилия, за да се сдъвчат – консумирайте повече такива храни. Тези малки хитринки ще ви помогнат да изгаряте по-лесно калориите и да постигнете по-бързо желаната фигура. /figurata.com