Времето се стопли, размразиха парите

Крум Благов

Тази седмица беше пълна с драми – лични, научни и политически. Тя започна с избора на първата жена кмет на столицата. Йорданка Фандъкова спечели още на първия тур с огромно мнозинство. Прецедентът заслужава внимание, обаче изборите се оказаха засенчени от други разправии.
Първо, академиците се обидиха на финансовия министър, който каза, че в БАН не се прави наука. Симеон Дянков не е откривател, обаче заслужава награда за смелостта най-сетне да каже очевидното. Президентът взе страната на старците и така войната между институциите пламна отново.
После постната пица на Дянков – бюджетът за догодина, беше приет на първо четене след бурни дебати по въпроса защо не е имало дебати. Според управляващите опозицията била по време на гласуването в бюфета на парламента и така вместо пица похапнала кюфтета.

Кабинетът отбеляза още един финансов успех, като издейства Брюксел да ни размрази част от парите по програмата ФАР. Според едни източници става дума за 82,5 милиона евро, а според други – за 91, но нека не ставаме дребнави и да спорим за 8 милиона евро.
Още една жена влезе в новините – бизнес дамата Веска Меджидиева беше осъдена на седем години затвор за злоупотреби преди 15 години. Присъдата е задочна, защото бившата председателка на Земеделската промишлена банка отдавна е в ЮАР. Още покойният Иван Татарчев направи постъпки да я върнат в България, така че присъдата идва при трети по ред главен прокурор. Но такива са темповете на правосъдието в България.
Като заговорихме за съда, се сещам за Красьо Черния от Плевен. Оказа се, че неколцина народни избраници и даже един заместник-министър са били в тефтерчето му. Ако се съди от изброените досега по вестниците имена, бележникът на тоя човек ще да е бил в десет тома, а сим картата му – колкото парна ютия.
Добрата новина е, че е открита българска ваксина срещу свинския грип. Телефонни измамници я предлагат срещу 180 лева. Техният пример в здравеопазването е станал заразителен. В софийската онкологична болница също дояли здраво пациентите – давали им да гледат телевизия срещу 3,50 на ден. Така едномесечен курс лечение изплаща апарата.

в-к Стандарт