Вредни ли са подсладителите?

Стане ли въпрос за диети, повечето от нас прибягват до няколко широко известни трика, като например да пием повече вода, когато сме гладни, или да сменим захарта с подсладители, за да намалим калориите. Ново изследване обаче сочи, че тялото ни не може да бъде заблудено толкова лесно и всъщност изкуствените заместители на захарта не са ключови за редуциране на теглото. Резултатите може да дадат отговор на въпроса защо въпреки изобилието от нискокалорични храни и напитки американците са по-дебели от всякога.
В серия експерименти учени от университета Пърдю в САЩ изследват връзката между трупането на килограми и хранителните навици при плъховете. Резултатите са удивителни – гризачите, подложени на диета с подсладено със захарин кисело мляко за период от две седмици, са приели повече калории и съответно са наддали повече от плъховете, консумирали подсладено с истинска захар кисело мляко. Това се обяснява с факта, че при първата група гризачи се наблюдавала липса на контрол върху апетита. Те започнали да преяждат и скоро увеличили теглото си. Както при експеримента с кучето на Павлов, тренирано да отделя слюнка при звъна на камбанка, по подобен начин животинският организъм е свикнал да получава много калории при консумацията на храни със сладък вкус. Когато приемат нискокалорични храни обаче, тази връзка се нарушава и животните са склонни да ядат повече и така наддават повече, показва изследването.
„Организмът на плъховете, които консумират подсладители, сякаш има друга настройка. Метаболизмът е по-муден и така се складират постъпващите калории, вместо да се изгарят“, твърди проф. Сюзън Суидърс от университета Пърдю. Освен това плъховете в изследването са склонни да преяждат, за да компенсират за калориите фантоми. Така излиза, че изкуствените заместители на захарта нарушават способността на тялото да регулира постъпващите калории.
Въпреки че получените при експеримента с животни резултати не трябва да се генерализират за хората, според Суидърс други изследвания са показали сходен ефект при човека. Проучване на здравния център към университета в Тексас от 2005 г. сочи, че е възможно ежедневната консумация на диетични напитки да доведе до напълняване.
Значи ли това, че можем свободно да върнем захарта в менюто си. Не съвсем. Според специалисти прекомерната є употреба крие рискове от диабет и сърдечни болести. /chudesa.net