Волен взима ДАНС под носа на Яне

ianevЯне Янев е на път да се размине с шефския пост в комисията за контрол на ДАНС. Причина за „издърпването на килимчето“ е разпадането на парламентарната група на РЗС след напускането на Марио Тагарински. Според правилника на парламента от януари е ред на РЗС да председателства комисията. След краха на групата на Яне Янев обаче постът ще мине в ръцете на Волен Сидеров от „Атака“, тъй като независим депутат не може да председателства комисия.
Иван Костов пък ще вземе властта за един месец в парламента. Сините ще управляват комисиите, от които хората на Яне Янев ще трябва да се откажат. Така хората на Командира ще получат шефските постове в комисията по корупция и външната комисия. На досегашния пост на Янев в звеното срещу рушветите ще застане синият Димо Гяуров. 
ГЕРБ ще запазят независимите депутати в състава на парламентарните комисии, научи „Стандарт“. Избраниците на Бойко Борисов обаче няма да подкрепят искането на Яне Янев за ремонт на правилника на Народното събрание. За да спасят парламентарната си група, РЗС искат тя да се състои от 8, а не както е сега от 10 души. „Самият господин Янев подкрепи още в началото групите да са минимум от 10 депутати, гласувахме го единодушно. Няма да приемем такова предложение, то е несериозно. Ами утре, ако му напуснат още двама души, какво – шестима ли да съставят група?“, коментира за „Стандарт“ шефката на ПГ ГЕРБ Искра Фидосова.
Тя ще се срещне с Яне Янев днес, за да обсъдят исканите от него промени, но ГЕРБ няма да подкрепят промени в правилника за бройката депутати. Независимите депутати няма да имат право на служебни коли и ще загубят и стаята си в парламента. Въпреки това по закон независимите ще получат стая, но не като ПГ РЗС.
На група ГЕРБ обсъдиха вчера и решението на Конституционния съд за лустрацията. Според магистратите е незаконно депутати, които са бивши членове на ДС, да не могат да ръководят комисии. Очаква се парламентът да обсъди връщането на стария вариант на правилника, в който депутатите ченгета могат да оглавят комисия въпреки принадлежността си към службите.
Надя Панкова

в-к Стандарт